rouwboeket
NOS Nieuws

Oplossen van een lichaam als alternatief voor begraven stap dichterbij

Het kabinet wil het mogelijk maken dat iemands lichaam na overlijden wordt opgelost in een warme vloeistof. Dit proces heet alkalische hydrolyse, of ook wel resomeren.

Er zijn al langer plannen om dit toe te staan, onder meer omdat het duurzamer zou zijn dan andere methoden: de Gezondheidsraad adviseerde er in 2020 positief over. Het toenmalige kabinet kondigde wetgeving aan.

De huidige minister van Binnenlandse Zaken, Uitermark, heeft nu een concept voor een nieuwe wet gepubliceerd. Burgers en organisaties kunnen er de komende tijd op reageren. Het is de bedoeling dat het voorstel later naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Veel belangstelling voor mogelijkheid

Uitermark benadrukt dat er in Nederland al enige jaren belangstelling is voor de mogelijkheid van resomeren. In een onderzoek in 2017 zei een kwart van de bevolking deze methode in overweging te willen nemen als bestemming voor hun lichaam. Volgens het kabinet voldoet het aan een maatschappelijke behoefte.

Ook de Tweede Kamer vroeg erom. Andere mogelijkheden blijven begraven, cremeren, terbeschikkingstelling aan de wetenschap en (in bijzondere gevallen) een zeemansgraf.

Het kabinet noemt het van groot belang dat het lichaam van een overledene op een waardige en respectvolle manier wordt behandeld en dat zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de wensen van de overledene.

Ook andere moderniseringen

In het concept staan ook andere voorstellen om de regels te moderniseren. Zo wordt begraven binnen 24 uur vergemakkelijkt. In de joodse en islamitische godsdienst is een begrafenis binnen 24 uur de gewoonte.

En artsen en de politie krijgen meer bevoegdheden om onderzoek te doen aan het lichaam van een overledene als er aanwijzingen zijn voor een niet-natuurlijke dood. Het is de bedoeling dat ook de naam van de wet verandert: "Wet op de lijkbezorging" wordt "Wet bestemming lichamen van overledenen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl