Lewandowski viert zijn derde goal

Hattrick Lewandowski helpt Barça aan zege, tien minuten voor aanvoerder De Jong

Een week na de eerste nederlaag van het seizoen bij Osasuna heeft FC Barcelona dankzij drie goals van spits Robert Lewandowski het goede gevoel weer terug. Op bezoek bij Alaves won de koploper in de Spaanse competitie met 3-0.

Frenkie de Jong, de onlangs van een blessure teruggekeerde vice-captain van de Catalanen, viel tien minuten voor tijd in.

Door de zege staat Barcelona weer drie punten los van nummer twee Real Madrid, dat zaterdag de topper won van Villarreal.

Alaves-Barcelona was eigenlijk na een half uur al beslist. Lewandowski schampte na enkele minuten een voorzet van Raphinha (1-0), liep een kwartier later weer een voorzet van Raphinha binnen (2-0) en werkte kort daarna een steekpassje van Garcia de verre hoek in (3-0).

Vlak voor rust deed Alaves nog wat trerug. Toni Martinez knikte binnen, maar de voorzet was gegeven vanuit buitenspelpositie, zag de VAR pas later.

Na rust raakte Barcelona nog een keer de paal en viel De Jong tien minuten voor tijd in, als aanvoerder.

Girona-keeper stopt drie penalty's

Een groter spektakel was het tussen Girona en Athletic Bilbao. De ploeg van Donny van de Beek, die de hele wedstrijd meedeed, won met 2-1 van de Basken. De winnende goal viel pas in de 99ste minuut, uit een strafschop van Cristhian Stuani.

Stuani deed wat Bilbao drie keer niet lukte. Athletic miste drie strafschoppen, of beter gezegd: Girona-keeper Paulo Gazzaniga stopte drie penalty's.

Nederlander Arnaud Danjuma speelde een uur mee bij Girona en zijn 19-jarige landgenoot Gabriel Misehouy viel in de blessuretijd nog in.

Atlético klimt naar derde plaats

De aantrekkelijke Spaanse voetbalzondag was daarna nog niet voorbij. De derby tussen Sevilla en Real Betis eindigde in 1-0 voor Sevilla door een doelpunt van de Belg Dodi Lukebakio. En in San Sebastian bleven Atlético Madrid en Real Sociedad op 1-1 steken. Al in de eerste minuut zette Julian Alvarez Atlético op voorsprong. Pas in de 84ste minuut maakte Luka Sučić de 1-1.

Atlético blijft ongeslagen in de Spaanse competitie en klimt door het gelijkspel naar de derde plek, boven Villarreal vanwege een beter doelsaldo.