Indiase militairen dragen de kist van een collega die werd gedood door maoïstische rebellen (archief)
NOS Nieuws

Indiase leger: 36 maoïstische rebellen gedood bij vuurgevecht

Indiase militairen zeggen dat ze 36 maoïsten hebben gedood in de centraal gelegen deelstaat Chhattisgarh. Volgens de autoriteiten braken er vuurgevechten uit tussen militairen en de maoïstische rebellen. De autoriteiten melden niet of er ook militairen zijn omgekomen of gewond zijn geraakt.

Het leger strijden al tientallen jaren tegen de rebellen. Maoïsten hangen de communistische leer aan die werd ontwikkeld door Mao Zedong, de grondlegger van de Communistische Partij van China. De rebellen hanteren guerrilla-tactieken en zijn voornamelijk actief in Centraal- en Oost-India.

De maoïsten zeggen dat ze strijden voor de armen, de boeren en de inheemse bevolking. Daarbij krijgen ze steun van verschillende inheemse volkeren die vinden dat ze worden uitgebuit.

Meer dan 10.000 doden

De strijd begon in de late jaren 60, toen de maoïsten in opstand kwamen in de deelstaat West-Bengalen. De opstand verspreidde zich naar verschillende andere delen van India. Sindsdien zijn in dit conflict meer dan 12.000 mensen om het leven gekomen, schatten mensenrechtenorganisaties.

De afgelopen tien jaar nam het geweld in de meeste conflictgebieden af. Er sluiten zich niet veel mensen meer aan bij de rebellen en het Indiase leger heeft de maoïsten verzwakt. In Chhattisgarh laait het geweld nog wel regelmatig op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl