Melania Trump
NOS Nieuws

Melania Trump benadrukt steun voor recht op abortus

Voormalig first lady Melania Trump verdedigt het recht op abortus. Daarmee draagt ze een ander standpunt uit dan haar man Donald Trump. "Individuele vrijheid is een fundamenteel recht dat ik bewaak. Zonder enige twijfel is er geen ruimte voor compromissen", zegt ze in een video op X.

De uitspraken komen enkele dagen voor de biografie uitkomt van de vrouw van de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat, waarin ze ook pleit voor het recht op zelfbeschikking voor vrouwen. De Britse krant The Guardian heeft het boek al ingezien.

Haar man nam eerder een tegenovergestelde positie in: Trump zei tijdens een anti-abortus-evenement in 2020 dat hij het recht van elk geboren en ongeboren kind wil beschermen "zodat ze hun door God gegeven belofte kunnen waarmaken".

Geen landelijk recht meer

Tijdens zijn presidentschap benoemde Trump drie conservatieve rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof, waarna het landelijke recht op abortus in 2022 werd afgeschaft.

Sindsdien mogen de Amerikaanse staten beslissen en is in een aantal staten abortus nu zeer ingeperkt of zelfs volledig verboden. Toch zegt Trump dat hij onder geen enkele omstandigheid een landelijk abortusverbod zou steunen.

Hoewel hij dus niet voor een landelijk verbod is, is het toch een heel ander standpunt dan van zijn vrouw Melania. Die staat, op dit punt, op dezelfde standpunt als de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris.

Republikeinse verdeeldheid

Onder de Republikeinen heerst verdeeldheid over abortus. Zo is vicepresidentskandidaat Vance uitgesproken tegen abortus, maar wil Trump dat staten zelf bepalen hoe zij erover denken. Vance zei onlangs dat de Republikeinen een geloofwaardigheidsprobleem hebben op dit vlak en dat ze het vertrouwen van de kiezer op het onderwerp moeten terugwinnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl