Het Europarcs-bungalowpark Poort van Amsterdam aan het Markermeer
NOS Nieuws

Rechter: Europarcs misleidde vrouw bij koop vakantiehuis

Vakantieparkbedrijf Europarcs heeft een potentieel dure nederlaag geleden in de rechtbank. Dat schrijft het FD op basis van een vonnis uit juni.

De zaak draait om een recreatiewoning op de Europarcs-locatie in Kaatsheuvel. Op het kantoor van dat park tekende een vrouw drie jaar geleden een koopovereenkomst voor een vakantiehuisje dat nog gebouwd moest worden. Ze betaalde ruim 205.000 euro en dacht dat ze eigenaar zou worden van het huisje.

In de praktijk liep het anders. Zodra het huisje er stond, werd het automatisch eigendom van grondeigenaar Europarcs. De vrouw had dus alleen het gebruiksrecht 'gekocht'. Maar dat had niemand haar van tevoren verteld.

Blijvende koopopties

Toch had de vrouw alle kansen gehad om wel volledig eigenaar te worden, zegt Europarcs- bestuurslid Andries Bruil. "Het al dan niet meekopen van de grond is een doelbewuste keuze van de koper", zegt hij. "Het overgrote deel van onze klanten koopt direct de grond."

Dat sommige klanten dat inderdaad niet doen, bevestigt hij. "Voor deze mensen bouwt Europarcs wel maximale zekerheid in door middel van opstalrechten en blijvende koopopties." Het hoeft volgens hem dus niet te leiden tot problemen.

Ondanks de koopopties die ook deze vrouw heeft gekregen, noemt de rechter de 'koopovereenkomst' uit 2021 misleidend. De rechtbank oordeelt dat het een "oneerlijke handelspraktijk" was en vernietigt de overeenkomst. Het geld moet het bedrijf terugbetalen.

Massaclaim?

Europarcs noemt de uitspraak "onbegrijpelijk" en gaat dan ook in hoger beroep. Als het dat wint is er niets aan de hand voor de parkenuitbater, maar als het verliest kan het forse financiële gevolgen hebben, schrijft het FD.

Zo'n 800 andere recreanten zitten namelijk in dezelfde situatie bij Europarcs. Wanneer de vrouw ook bij het gerechtshof gelijk krijgt, zouden zij een massaclaim kunnen indienen. En dat zou een nieuwe klap betekenen voor het toch al kwakkelende Europarcs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl