Kris Kristofferson in 2017
NOS Nieuws

Amerikaanse muzikant en acteur Kris Kristofferson (88) overleden

De Amerikaanse songwriter, zanger en acteur Kris Kristofferson is zaterdag in zijn woonplaats Maui op Hawaï overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt, schrijven diverse Amerikaanse media. Hij is 88 jaar geworden.

Kristofferson is vooral bekend geworden met zijn countrymuziek. In de jaren 70 introduceerde hij meer volwassen thema's in het genre als verslaving en complexe emoties, wat resulteerde in het subgenre outlawcountry. Kristofferson gebruikte daarbij invloeden uit de rock en folk.

Bekende nummers zijn Sunday Mornin' Comin' Down en Help Me Make it Through the Night. Zijn nummers werden vaak door andere artiesten gecoverd, zoals Me and Bobby McGee door Janis Joplin, ooit zijn vriendin.

'Beste songwriter'

Hij won diverse prijzen, waaronder de Grammy Lifetime Achievement Award in 2014. De Amerikaanse country-zanger Willie Nelson noemde Kristofferson in 2009 "de beste songwriter die nu in leven is". Met Nelson, Johnny Cash en Waylon Jennings vormde Kristofferson de supergroep The Highwaymen.

Kristofferson werkte veel met Johnny Cash samen. Bekijk hun gezamenlijke optreden uit 1978:

Kristofferson hield er ook een acteercarrière op na. Zo speelde hij de western- in Pat Garrett & Billy the Kid en had hij een hoofdrol in Alice Doesn't Live Here Anymore van Martin Scorsese.

Voor zijn rol in A Star Is Born met Barbra Streisand uit 1976 won hij een Golden Globe voor beste acteur. In de horror-trilogie Blade speelde hij rond de eeuwwisseling drie keer de mentor van de gelijknamige vampierjager.

Zijn familie heeft nog niets bekendgemaakt over zijn doodsoorzaak. Ze melden alleen dat hij "vredig" is overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl