NOS NieuwsAangepast

Langstudeerboete is erdoor; studentenorganisaties naar rechter

Er komt definitief een langstudeerboete in het hoger onderwijs. De Eerste Kamer is aan het begin van de nacht met een kleine meerderheid akkoord gegaan met de veelbesproken wet van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Daarin staat dat studenten die straks meer dan een jaar extra nodig hebben voor hun studie, per jaar 3000 euro extra betalen. Het wetsvoorstel kreeg een meerderheid van de regeringspartijen, aangevuld met PVV en SGP. De wet gaat op 1 september in, de boete pas in 2012.

Het was een lang debat in de Eerste Kamer, er was dan ook veel discussie over. De ChristenUnie heeft bij voorbeeld bedenkingen: "Ik heb mijn aarzeling aangegeven. Ik vind dat deze maatregel op zichzelf steun verdient, maar dat zorgvuldigheid ontbreekt bij de invoering ervan."

Rechter

En dat is ook precies waar de drie grote studentenorganisaties zich druk over maken. Die stappen daarom ook naar de rechter omdat ze denken dat de wet juridisch helemaal niet kan. Bijvoorbeeld omdat er helemaal geen overgangsregeling komt voor mensen die nu al studeren. "We leggen ons er absoluut niet bij neer", zegt ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers. "We vinden dat de rechtszekerheid in het geding is. De spelregels worden voor ongeveer 660.000 studenten tijdens de wedstrijd veranderd."

Ook vinden ze het niet juist dat de regeling gaat gelden voor deeltijdstudenten en voor de 15 procent van de studenten met een beperking.

Niet dat ze vinden dat langstuderen gewoon maar moet kunnen. "De tijd van langstuderen is wel echt voorbij." Zoals Maxime Verhagen die elf jaar over zijn studie deed, dat kan echt niet meer. Maar dan moet ook de voorlichting over studies beter. Niet studenten binnenhalen met mooie praatjes, die er dan gaandeweg achterkomen dat die mooie studie geen baanzekerheid biedt.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl