Xan de Waard en Yibbi Jansen
NOS Sport

Zes Oranje-internationals genomineerd voor hoogste hockeyprijs na succesvolle Spelen

Yibbi Jansen en Xan de Waard zijn genomineerd voor de prijs van beste hockeyster ter wereld. Bij de mannen maken Thierry Brinkman en Joep de Mol kans op de individuele onderscheiding.

De internationale hockeyfederatie FIH heeft vijf mannen en vijf vrouwen genomineerd. Naast Jansen en De Waard maken ook de Chinese Gu Bingfeng, de Duitse Nike Lorenz en de Belgische Stéphanie Vanden Borre kans.

Goud in Parijs

De 28-jarige De Waard, speelster van SCHC, won de prijs vorig jaar ook al. Strafcornerspecialist Jansen (24) werd met negen doelpunten topscorer tijdens de Olympische Spelen. Beide speelsters wonnen met Nederland goud in Parijs.

Thierry Brinkman (rechts) en Joep de Mol

Bij de mannen hebben Brinkman (29), aanvoerder van Oranje, en De Mol (28) concurrentie van de Duitser Hannes Müller, de Indiër Harmanpreet Singh en de Engelsman Zach Wallace.

Brinkman, die deze zomer overstapte van Bloemendaal naar Den Bosch, stond al twee keer eerder op de shortlist. Samen met De Mol won hij de olympische titel in Parijs.

Beste keepers

Ook voor de titel van keeper van het jaar zijn twee Nederlanders genomineerd: Anne Veenendaal (29) en Pirmin Blaak (36). Beide Oranje-goalies vervulden een hoofdrol in de beslissende shoot-outseries in Parijs.

Acht Nederlandse vrouwen sleepten de titel in het verleden in de wacht: Mijntje Donners (2003), Minke Booij (2006), Naomi van As (2009, 2016), Maartje Paumen (2011, 2012), Ellen Hoog (2014), Lidewij Welten (2015), Eva de Goede (2018, 2019) en Felice Albers (2022).

Drie Oranje-mannen kregen de prijs eerder: Stephan Veen (1998, 2000), Teun de Nooijer (2003, 2005, 2006), Robert van der Horst (2015).

De winnaars worden bepaald door een combinatie van jurystemmen, afgevaardigden van de nationale hockeybonden, media- en publiekstemmen. Tot 11 oktober hebben zij de tijd om hun favorieten door te geven, in de week erna worden de winnaars bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl