NOS NieuwsAangepast

Alle XR-klimaatdemonstranten van A12 gehaald

  • ANP
    Demonstranten worden afgevoerd
  • ANP
    Demonstranten worden afgevoerd
  • NOS
    De politie ontruimt de A12
  • ANP
    De politie vordert de demonstranten om te vertrekken
  • ANP
    De politie ontruimt de A12

De politie heeft alle klimaatdemonstranten van de A12 in Den Haag gehaald. Er zijn 370 mensen aangehouden. 350 op grond van de Wet openbare manifestaties en twintig voor belemmering en vernieling, waaronder het aanbrengen van graffiti. De ontruiming begon kort na 17.00 uur en duurde in totaal zo'n twee uur.

De weg wordt momenteel schoongemaakt. De verwachting is dat de Utrechtsebaan niet voor 21.00 uur wordt vrijgegeven.

Rond het middaguur hadden honderden activisten van onder meer Extinction Rebellion (XR) de Utrechtsebaan bezet, uit protest tegen overheidssubsidies op fossiele brandstoffen. Een deel van de demonstranten had tenten bij zich, omdat ze zeiden van plan te zijn om op de snelweg te blijven slapen.

Politie voert ook actie

Omdat de politiebonden vandaag ook actievoerden, voor een nieuwe vroegpensioenregeling, had de politie van tevoren gezegd tot 17.00 uur niet te zullen ingrijpen bij de demonstratie. Er waren ook veel minder agenten aanwezig dan bij eerdere XR-demonstraties op de A12 bij het Malieveld.

Iets na 17.00 uur meldde de politie op X dat ze van burgemeester Van Zanen de opdracht hadden gekregen om de actievoerders weg te sturen. Demonstranten die daar geen gehoor aan gaven werden aangehouden. De actievoerders werden op brancards naar stadsbussen gebracht, die hen vervolgens afvoerden.

Een aantal activisten had zich vastgeketend aan hekken:

Politie ontruimt A12 na demonstratie klimaatactivisten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl