De uitvaart van Rebecca Cheptegei vond plaats in Bukwo in Uganda
NOS Nieuws

Ugandese atlete Cheptegei begraven na in brand te zijn gestoken door ex-partner

In Uganda is marathonloopster Rebecca Cheptegei begraven. Ze werd vorige week vermoord door haar ex-partner, die haar met benzine overgoot en in brand stak.

Het lichaam van Cheptegei werd gisteren overgebracht van Kenia, waar de atlete woonde, naar haar familiedorp net over de grens met Uganda. Tientallen mensen sloten zich aan in een stoet om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. In het Ugandese dorp was vervolgens een dienst om de atlete te herdenken.

De aanval vond vorige week plaats in het huis van Cheptegei in Kenia, waar de atlete naartoe was verhuisd om te trainen. Haar ex overleed deze week ook aan zijn verwondingen. Ze zouden ruzie hebben gehad over het stuk land dat de atlete in Kenia had gekocht.

'Laffe, zinloze daad'

De dood van Cheptegei leidde tot geschokte reacties in Kenia. Daar komt femicide geregeld voor. Volgens Amnesty International zijn er tussen 2016 en 2023 in Kenia meer dan 500 vrouwen vermoord.

De meeste vrouwen zijn onder de 35 jaar en worden gedood door hun partner of door bekenden. Zo'n 4 op de 10 Keniaanse vrouwen die een relatie hebben of getrouwd zijn, hebben daarnaast te maken gehad met fysiek of seksueel geweld door hun (ex-)partner.

Ook in Uganda werd geschokt gereageerd. Don Rukare, voorzitter van de Nationale Sportraad van Uganda, schreef op X dat de aanval "een laffe en zinloze daad was die heeft geleid tot het verlies van een groot atleet".

Een paar weken voor de aanval deed Cheptegei (33) nog mee aan de marathon op de Olympische Spelen in Parijs. Ze eindigde op de 44ste plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl