Peter Klashorst
NOS Nieuws

Kunstenaar Peter Klashorst (67) overleden

Kunstenaar Peter Klashorst is op 67-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn belangenbehartiger Edwin Suer aan de NOS.

Klashorst was onder meer bekend van zijn kleurrijke kunstwerken met grove penseelstreken, waarvan een groot aantal portretten en naaktportretten. Vooral in de jaren 80 en 90 was hij een bekende naam in de kunstwereld.

Klashorst, echte naam Peter van de Klashorst, werd geboren in Santpoort, maar trok al op jonge leeftijd naar Amsterdam. "Ik denk dat ik 15 was toen vrienden een gebouw kraakten naast het Frans Hals Museum in Haarlem. Maar ik wilde naar Amsterdam", zei hij vorig jaar in Het Parool. "Op de Ten Katemarkt stond een pand leeg. Het enige wat je nodig had, was een breekijzer om de deur open te krijgen en daarna kon je erin, zo simpel was het."

Collectief

Hij ging studeren aan de Gerrit Rietveld Academie en was medeoprichter van een illegale club en een illegaal tv-station. Ook was hij bassist van de newwaveband Soviet Sex. Eind jaren tachtig begon Klashorst als kunstenaar steeds bekender te worden. Hij richtte het kunstenaarscollectief After Nature op, dat geen abstracte expressionistische kunst wilde maken, maar meer "klassiekere thema's" zoals naaktportretten en landschappen.

Het collectief, dat in de Amsterdamse Spuistraat was gevestigd, viel uit elkaar in 1995. Klashorst ging daarna alleen verder. Hoewel hij regelmatig van schilderstijl wijzigde, bleven zijn werken veelal kleurrijk en was het onderwerp meestal duidelijk te herkennen.

Toen het aantal kraakwoningen in Amsterdam verminderde en de huurprijzen van woningen omhoogschoten, trok de kunstenaar naar Afrika. In Senegal schilderde hij onder meer portretten van naakte vrouwen. Het leidde ertoe dat hij in 2000 gearresteerd werd voor onder meer het aanzetten tot prostitutie en het vervaardigen van obscene afbeeldingen.

Klashorst zat drie weken in de cel, kwam vrij na het omkopen van ambtenaren en verliet vervolgens het land. In 2003 werd hij ook in Gambia opgepakt voor het "maken van obscene schilderijen".

Thailand

De laatste jaren van zijn leven woonde Klashorst onder meer in Thailand en Cambodja. Hij maakte ruim tien jaar geleden bekend hiv te hebben. Later kampte hij met lymfeklierkanker.

Zijn uitgever en goede vriend Jaap Holtzapffel maakte als eerste bekend dat het slecht met de kunstenaar ging de afgelopen weken. Eerst werd hij opgenomen in Duitsland en later werd hij naar een ziekenhuis in Nederland gebracht. Holtzapffel meldt niet waar de kunstenaar aan is overleden.

Klashorst is naar eigen zeggen nooit rijk van zijn werken geworden, maar dat deerde hem weinig. "De kunst, dat is mijn drug", vertelde hij vorig jaar bij een bezoek aan Amsterdam aan Het Parool. "Het maken van kunst maakt me zo gelukkig dat de wereld om me heen niet bestaat. Wat ik als kind had, heb ik nu nog steeds."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl