Senatoren vieren feest nadat voorstel is aangenomen
NOS NieuwsAangepast

Omstreden hervorming rechtssysteem Mexico goedgekeurd

De Mexicaanse Senaat heeft definitief goedkeuring gegeven aan een ingrijpende hervorming van het rechtssysteem van het land. De belangrijkste verandering is dat rechters bij het hooggerechtshof direct worden verkozen door het volk. De hervormingen waren vorige week al door het Lagerhuis aangenomen.

De goedkeuring betekent een belangrijke overwinning voor de vertrekkende president Lopez Obrador, die de controversiële plannen altijd heeft verdedigd. Volgens de president zijn de hervormingen nodig om het vertrouwen van de Mexicanen in de rechterlijke macht te herstellen. Rechters worden regelmatig beschuldigd van corruptie en vriendjespolitiek.

Toen de hervorming in de Senaat besproken werd, drongen demonstranten het Senaatsgebouw binnen na berichten dat de partij van López Obrador genoeg stemmen zou hebben verzameld om het voorstel aangenomen te krijgen. Dat gebeurde toen bleek dat Miguel Angel Yunes van de oppositiepartij PAN voor een meerderheid zorgde die nodig was om de constitutionele hervorming door te voeren.

Beelden van de bestorming van het Senaatsgebouw:

Demonstranten bestormen parlement Mexico

In Mexico waren al weken protesten gaande tegen de hervormingen van de scheidend president, die komende maand wordt opgevolgd door partijgenoot Sheinbaum. Zo'n 1700 rechters hebben drie weken geleden voor onbepaalde tijd hun werk neergelegd, evenals duizenden rechtbankmedewerkers.

Zij vrezen dat machtige drugskartels meer invloed kunnen gaan uitoefenen op het gerechtelijk systeem als de bevolking rechters gaat kiezen. De georganiseerde misdaad zou bijvoorbeeld het stemgedrag van mensen kunnen sturen, waarschuwen ze. Ook bestaat de angst dat de politiek bij gekozen, mogelijk onervaren rechters een grotere invloed op de rechterlijke macht krijgt.

De hervormingen zijn overigens breder dan de invoer van een kiessysteem voor rechters. De regering wil ook een aantal onafhankelijke toezichthouders afschaffen. En bestuurders van de Mexicaanse kiesraad moeten volgens het plan straks eveneens worden gekozen.

In goede banen leiden

De belangrijkste handelspartners van Mexico, de Verenigde Staten en Canada, hebben gewaarschuwd dat de hervormingen het USMCA-handelsverdrag van de landen zou kunnen schaden. De VS en Canada zeggen dat sommige van de hervormingen de positie van Mexico als aantrekkelijk handelsland zouden kunnen schaden.

Ook zouden investeringen door die landen in Mexico om dezelfde reden onder druk komen te staan. López Obrador deed die woorden af als bemoeienis met binnenlandse aangelegenheden.

Eind augustus voegde de Verenigde Naties zich bij de organisaties en landen die kritiek hadden op de Mexicaanse hervormingen. Maar ondanks alle interne en buitenlandse protesten zijn de hervormingen nu toch goedgekeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl