James Earl Jones in 2009
NOS Nieuws

Acteur James Earl Jones (93), stem van Darth Vader, overleden

De Amerikaanse acteur James Earl Jones is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agentschap bevestigd aan verschillende Amerikaanse media. Jones leende zijn onmiskenbare stemgeluid aan vele films en personages, waaronder aan Star Wars-schurk Darth Vader.

Jones had een carrière van ruim zestig jaar en is een van de weinige acteurs die alle grote Amerikaanse entertainmentprijzen hebben gewonnen. Het was een onverwacht levenspad voor een boerenjongen uit Mississippi die dusdanig stotterde dat hij vaak moest opschrijven wat hij wilde zeggen, schrijft het Amerikaanse blad Variety.

Na de middelbare school lukte het hem van het stotteren af te komen, en in zijn studietijd raakte hij geïnteresseerd in toneel. In 1958 stond hij voor het eerst op Broadway in New York. In de jaren zestig kwam zijn doorbraak in het theater en op televisie. Vanaf 1966 was hij de eerste zwarte acteur die een terugkerende rol had in de soap As the World Turns.

This is CNN

Zijn roem vergaarde hij als de stem van Darth Vader in de originele Star Wars-trilogie. Ook in latere Star Wars-films, uit 2005 en 2016, was hij te horen. Jones leende zijn stemgeluid andermaal aan Mufasa in de Disney-klassieker The Lion King. En zelfs wie Jones nooit hoorde in films, kon zijn stem kennen uit de televisiereclames van de Amerikaanse nieuwszender CNN ("This is CNN").

De acteur speelde ook rollen in bekende films als Coming to America (en het vervolg op die film uit 2021), Conan the Barbarian en The Hunt for Red October. Hij ontving in 2012 een Oscar voor zijn hele oeuvre.

Jones gaf Star Wars-filmmaatschappij Lucasfilm in 2022 toestemming om zijn stem voor het karakter Darth Vader in de toekomst te blijven gebruiken. Dat gebeurt met behulp van oude opnames en kunstmatige intelligentie.

Bekijk hieronder een aantal fragmenten van Darth Vader in de Star Wars-films:

Mark Hamill, die in de Star Wars-films de rol van Darth Vaders zoon Luke Skywalker vertolkte, zegt tegen persbureau Associated Press dat Jones enorm gemist zal worden. "Hij was een van de beste acteurs ter wereld. Zijn bijdragen aan Star Wars waren onmetelijk."

Disney-topman Bob Iger roemt de overleden acteur. "Van de zachte wijsheid van Mufasa tot de dreigende Darth Vader. James Earl Jones gaf stem aan enkele van de grootste personages in de filmgeschiedenis", aldus Iger. "Namens iedereen bij Disney betuigen wij onze diepste condoleances aan zijn familie en dierbaren."

"Die bulderende stem. Die stille kracht", schrijft acteur Kevin Costner op Instagram. Costner speelde samen met Jones in de film Field of Dreams (1989). "Er kan zoveel over zijn nalatenschap worden gezegd, maar ik wil gewoon zeggen hoe dankbaar ik ben dat Field of Dreams er deel van uitmaakt. Rust zacht, vriend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl