NOS NieuwsAangepast

Hoorn wil kritischer tekst beeld JP Coen

De gemeente Hoorn wil de tekst op het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, in het centrum van de stad, aanpassen. De huidige tekst is niet kritisch genoeg.

Op het standbeeld staat nu: "Jan Pieterszoon Coen (1587-1629). Geboren te Hoorn. Gouverneur-generaal van de V.O.C. en grondlegger van Batavia, het huidige Jakarta. Standbeeld geplaatst in 1893". Daarna volgt algemene toeristische informatie over het plein waar het beeld staat.

Onder leiding van Coen verstevigde Nederland zijn positie in de Oost door de Portugezen te verdrijven en lokale stammen te knechten. Ook werd een handelspost gesticht op Formosa, het huidige Taiwan.

Bloedig

De uitbreiding kostte duizenden levens. Zo droeg Coen op de opstandige stad Jacarta af te branden, waarna hij er Batavia stichtte. Het zou tot de Japanse bezetting de hoofdstad van Nederlands-Indië blijven.

Ook leidde hij een expeditie op de Banda-eilanden die zo bloedig was, dat hij er door zijn bevelhebbers in Nederland voor op de vingers werd getikt. Om de nootmuskaathandel in handen te krijgen, werd bijna de volledige inheemse bevolking uitgemoord.

Burgerinitiatief

Een nieuwe tekst moet duidelijk maken hoe er nu tegen hem wordt aangekeken, vindt de gemeente (.pdf). "De tekst moet ook recht doen aan de donkere kanten van de geschiedenis van Jan Pieterszoon Coen."

Een deel van de nieuwe tekst luidt: "Zowel tijdgenoten als historici uitten kritiek op Coens bijzonder harde handelspolitiek. In 1621 nam hij met veel geweld de Banda-eilanden in, omdat de bewoners weigerden hun muskaatnoten uitsluitend aan de VOC te verkopen. Hierbij vielen duizenden slachtoffers".

Op de website van de gemeente Hoorn wordt JP Coen al gekenschetst als een meedogenloze bestuurder. "Hij schuwde niet de superioriteit van het blanke ras te preken en moorddadig op te treden tegen onschuldige eilandbewoners."

Aan het plan ligt een burgerinitiatief van inwoners van Hoorn ten grondslag. Zij willen het beeld liefst vervangen of verplaatsen, maar vinden een nieuwe tekst ook een optie. Volgende week stemt de gemeenteraad over het plan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl