Containers met chipmachines van ASML
NOS Nieuws

Chinese kritiek op Nederland om exportbeperkingen ASML

Nederland moet de oren niet laten hangen naar de Amerikaanse druk voor strengere regels voor de handel met China. Zo reageert China op de aankondiging van minister Klever voor Buitenlandse Handel dat er voor meer chipmachines van ASML een exportvergunning nodig is.

Peking vindt dat Nederland de internationale handelsregels moet handhaven, om de wederzijdse belangen van Nederlandse en Chinese ondernemingen te beschermen.

De EU en de VS vrezen dat China de geavanceerde chips die je met de ASML-machines kunt maken gebruikt om de Europese en Amerikaanse economie en defensie te ontregelen. Het land zou de chipmachines gebruiken om een economisch en militair overwicht op te bouwen. Daarom is er voor de uitvoer naar China van meer van die machines toestemming nodig van het Nederlandse ministerie.

Het Chinese ministerie van Handel denkt dat er andere motieven spelen. De exportbeperkingen zijn volgens China door de VS aan Nederland opgelegd. De VS isoleert zich daarmee, zegt China. Ook zou de maatregel de stabiliteit van de wereldwijde keten van toeleveranciers en de chipindustrie schaden.

ASML zegt in een verklaring op z'n website dat er door de exportbeperkingen weinig voor het bedrijf verandert. De exportregels in de VS waren al streng, met de Nederlandse verscherping "worden de Amerikaanse en Nederlandse regels geharmoniseerd".

Maar kort daarvoor zei ASML-topman Fouquet op een conferentie in New York dat de Amerikaanse beperkingen steeds meer economisch gemotiveerd zijn, in plaats van militair, zoals de VS zelf zegt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl