Pim de la Parra
NOS Nieuws

Filmmaker Pim de la Parra (Blue Movie, Wan Pipel) overleden

Filmregisseur en -producent Pim de la Parra is vrijdag op 84-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden in Paramaribo. Zijn familie meldt dat hij overleed in het bijzijn van zijn twee dochters, Bodil en Nina.

Zijn familie omschrijft hem in het overlijdensbericht als het 'enfant terrible' van de Nederlandse film. Hij maakte tientallen films, waaronder zijn grote doorbraak uit 1971, de erotische film Blue Movie. De film over een man die na zijn vrijlating uit de gevangenis wil inhalen wat hij heeft gemist, trok meer dan twee miljoen mensen en staat nog altijd in de top-5 van best bezochte Nederlandse films. De la Parra was de producent van de film, die werd geregisseerd door Wim Verstappen.

De la Parra's film Wan Pipel (1976) wordt gezien als een van de belangrijkste Surinaamse speelfilms. Ook maakte hij films als Paul Chevrolet en de ultieme hallucinatie, Lost in Amsterdam en De nacht van de wilde ezels.

Minimal movies

De la Parra gold in de jaren zestig als een grote vernieuwer in de Nederlandse filmwereld. Hij koos voor een lossere en meer realistische stijl dan men hier gewend was, beïnvloed door de Franse Nouvelle Vague met regisseurs als Godard en Truffaut.

"Die filmden gewoon op straat, midden in het leven. Dat was inspirerend. En doordat er handheld camera's op de markt kwamen en het negatief steeds beter in staat was natuurlijk licht te vangen, konden wij dat ook doen", legde hij eens uit aan de Filmkrant.

Het leidde uiteindelijk tot een werkwijze die hij minimal movies noemde: ongekunstelde speelfilms die met een minimaal budget in extreem korte tijd werden opgenomen om de spontaniteit van het project te vangen. Zijn werkwijze inspireerde veel andere filmmakers: zo was voor zijn eigen doorbraak in de jaren 60 Martin Scorsese geregeld huisgast bij De la Parra.

'Eigen filmuniversum'

De Nederlandse Filmacademie typeerde alle bijdrages van De la Parra aan de sector als "een eigen filmuniversum dat haaks stond op bestaande productiestructuren". Zo richtte hij na afronding van zijn opleiding aan de Filmacademie in 1963 met Wim Verstappen het productiehuis Scorpio op en begon hij met hem en andere medestudenten het filmtijdschrift Skoop.

De filmmaker kreeg in 1991 een speciale prijs voor zijn oeuvre tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. In 2021 werd hij in Suriname benoemd tot Officier in de Ere-Orde van de Gele Ster. Over het leven van Pim de la Parra werd in 2010 een film gemaakt, Parradox.

"De Nederlandse filmwereld zou er zonder regisseur Pim de la Parra heel anders hebben uitgezien", schreef de Filmkrant over zijn leven ter ere van zijn 80ste verjaardag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl