NOS NieuwsAangepast

Srebrenica-arrest verrast Defensie

Alle betrokken partijen in de Srebrenica-zaak zijn verbaasd dat de Nederlandse Staat alsnog aansprakelijk wordt gesteld. Niemand had erop gerekend dat de Staat in hoger beroep de verantwoordelijkheid zou krijgen voor de dood van drie moslimmannen in 1995.

Hasan Nuhanovic, toentertijd tolk op de Nederlandse compound: "Ik weet niet wat te zeggen, want ik had mezelf voorbereid op een negatieve uitspraak." Nuhanovic' vader en broer werden vermoord toen ze samen met een elektricien uit de enclave werden gezet.

Defensie

Ook op het ministerie van Defensie wordt verbaasd gereageerd op het arrest. In eerste aanleg had de rechtbank het ministerie namelijk in het gelijk gesteld. De Staat heeft altijd volgehouden dat ze niet verantwoordelijk was voor de dood van de mannen omdat er onder VN-vlag werd geopereerd. Daar dachten de Haagse rechters in hoger beroep dus anders over.

Het hof oordeelt nu "dat er na de val van Srebrenica een bijzondere situatie was ontstaan waarin de Nederlandse regering zich ook met Dutchbat en de evacuatie van de vluchtelingen bemoeide".

Ingewikkeld

Het ministerie gaat de nieuwe uitspraak van het Haagse hof bestuderen. Ook benadrukt het ministerie dat het om een tussenvonnis gaat en dat het eindvonnis nog moet worden afgewacht. Er wordt namelijk nog onderzocht waarom een eerdere rechter van de zaak is gehaald. Veel politici zeggen dat het een ingewikkelde zaak is of reageren helemaal niet.

Ook toenmalig commandant der strijdkrachten Couzy vindt het een ingewikkelde kwestie. De eerdere uitspraak van de rechtbank, waarin de Staat niet aansprakelijk werd gesteld, zegt hij wel te kunnen begrijpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl