Het achterschip werd eerder al geborgen
NOS NieuwsAangepast

Ook boeg van gezonken vrachtschip in Noordzee geborgen

In de Noordzee bij het Duitse eiland Helgoland is ook de boeg van het gezonken vrachtschip Verity geborgen. Bergers hadden het achterschip al eerder geborgen. Gisteravond begon een tweede poging om ook het voorste deel uit zee te halen.

Het wrak lag op zo'n veertig meter diepte en was al in twee stukken gezaagd. Het voorste deel zou in de nacht van maandag op dinsdag worden geborgen, maar de relingen waar de kettingen van de hijskraan aan zaten, bezweken onder het gewicht van het wrak.

Bij de nieuwe poging is het gelukt om de boeg boven water te tillen met een drijvende kraan. Vervolgens is het scheepsdeel leeggepompt en op een ponton gehesen waarop ook de rest van het schip lag.

Sloop in Nederland

Ondanks de tegenslag is de Duitse dienst die verantwoordelijk is voor de waterwegen tevreden: "Het was een uitstekende bergingsoperatie die vandaag succesvol en veilig is afgerond", zegt het hoofd van de dienst tegen de Duitse omroep NDR.

Aan de berging werkten 64 mensen mee. Het schip lag in de vaargeul ten noorden van de Duitse Wadden en moest daarom worden weggehaald.

De twee helften van de Verity worden nu naar Nederland gebracht om te worden gesloopt. Volgens de NDR kost de bergingsoperatie 12,5 miljoen euro.

Vijf doden

De Verity zonk op 24 oktober vorig jaar na een botsing met een ander vrachtschip. Het was op weg van Bremen naar het Verenigd Koninkrijk. Door de botsing kwamen meerdere mensen in het water terecht. Vijf opvarenden kwamen om het leven. Niet van iedereen is het lichaam geborgen.

Bij de berging van het achterschip werd het lichaam van een van de slachtoffers gevonden. Er worden nog drie mensen vermist, maar bij de berging van vannacht zijn geen lichamen gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl