NOS Nieuws

Google start voorzichtig weer met AI-afbeeldingmaker Gemini

Binnen een paar dagen kan AI-afbeeldinggenerator Google Gemini weer kunstmatige afbeeldingen van mensen genereren. Het gaat volgens Google om een verbeterde versie, die voorlopig alleen voor betalende gebruikers beschikbaar is.

Met Gemini kunnen onder meer kunstmatige afbeeldingen gegenereerd worden op basis van tekstuele omschrijvingen van gebruikers. Daarmee lijkt het op eerder uitgebrachte technologieën van concurrenten, zoals afbeeldinggenerator DALL-E en Bing Image Creator van Microsoft.

Offline gehaald

Een halfjaar geleden haalde Google de mogelijkheid om afbeeldingen van (niet-bestaande) mensen te generen offline, na kritiek van gebruikers. De techreus wilde tegenwicht bieden aan stereotyperingen die volgens onderzoek regelmatig in kunstmatige intelligentie-technologie sluipen. Als een gebruiker bij andere diensten bijvoorbeeld vroeg om een afbeelding van een 'gevangene', werden er in meerderheid plaatjes van zwarte mensen getoond.

Google Gemini wilde het beter doen, maar sloeg daarin door: het bleek vrijwel onmogelijk voor gebruikers om nog afbeeldingen van witte personen te laten maken. Zo werden de grondleggers van de Verenigde Staten, nazisoldaten en Vikingen historisch inaccuraat afgebeeld als zwarte of Aziatische mensen.

Het leidde tot hilariteit op sociale media, waar gebruikers van alles probeerden om plaatjes met witte mensen erop te creëren.

Het deels offline halen van Gemini was een pijnlijk besluit voor Google. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de dienst 'enkele weken' op te schorten. Nu blijkt dat er ruim een halfjaar nodig was om verbeteringen door te voeren.

Elon Musk

Er is Google veel aan gelegen om voorop te lopen in ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie. Toch loopt het in de praktijk al langer achter AI-innovaties van concurrenten aan. Zo werd de techgigant verrast door de snelle opkomst van ChatGPT, van OpenAI.

Terwijl Gemini gedeeltelijk niet beschikbaar was, maakte xAI, het bedrijf van Elon Musk, bekend zo'n 6 miljard dollar aan investeringen binnengehaald te hebben. Daarmee kon het zijn eigen AI-model Grok lanceren, waarmee ook afbeeldingen gegenereerd kunnen worden. Daar kwam andere kritiek op dan op Gemini: met Grok zouden juist te veel dingen mogen.

Zo blijken er met Musks technologie gewelddadige en auteursrechtelijk beschermde plaatjes gemaakt te kunnen worden. Op sociale media gaan al weken plaatjes rond van bijvoorbeeld Mickey Mouse of beroemde artiesten met wapens en drugs.

'Niet perfect'

Google houdt met de 'heropening' van Gemini's afbeeldinggenerator wel een slag om de arm. De technologie kan weliswaar geen echte mensen nabootsen, noch gewelddadige of seksueel expliciete beelden genereren, maar zelfs dan zal Gemini 'niet perfect zijn, net als iedere andere generatieve AI-tool'.

Wanneer Gemini's afbeeldinggenerator ook beschikbaar wordt voor niet-betalende gebruikers, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl