Het strand waar het fatale ongeluk plaatsvond
NOS Nieuws

Duitse kinderen dood na instorten kuil in duinen Denemarken

Twee Duitse kinderen zijn overleden nadat ze afgelopen zondag in het noordwesten van Denemarken onder het zand bedolven waren geraakt. Dat meldt de Deense politie. De jongens van 9 en 12 jaar waren daar met hun ouders op vakantie.

Ze waren in een duin op het strand een gat aan het graven. Dat heeft waarschijnlijk geleid tot een zandverschuiving. Daarbij stortte het duin in en werden de kinderen bedolven onder het zand.

De politie, lokale bevolking en brandweer zijn vervolgens een zoekactie gestart, waarbij de jongens uit München na veertig minuten zoeken en graven uit het zand werden gehaald. Ze zijn daarna in kritieke toestand naar het ziekenhuis in Aarhus gebracht, waar ze stierven.

'Tragisch ongeluk'

Een hoogleraar van de universiteit van Aarhus zei eerder tegen het Deense TV2 dat het ongebruikelijk is dat een dergelijke zandverschuiving plaatsvond. Normaal gesproken vinden zandverschuivingen vooral plaats in februari en maart.

Hij denkt dat het water hoog stond, waardoor de golven aan de voet van het duin hebben 'geknaagd'. Ook heeft het veel geregend, waardoor het zand sneller naar beneden gleed en de jongens bedolven raakten.

De politie noemt het overlijden van de jonge Duitsers een "tragisch ongeluk". De familie van de jongens zegt in een persbericht dankbaar te zijn voor de hulp van zowel de lokale bevolking als de hulpdiensten.

Diezelfde dag vond nog een zandverschuiving in het noorden van Denemarken plaats, waarbij een kind van 10 jaar oud betrokken was. Deze jongen kon snel worden gered en bleef ongedeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl