NOS NieuwsAangepast

Podcast De Dag: een ode aan het Limburgs (en de schottelslet)

Een groot deel van de Limburgse politiek hoopt dat het Limburgs, net als het Fries, een officiële taal kan worden. Statenleden brengen daarom vandaag een bezoek aan Friesland. Ze willen horen wat de voor- en nadelen zijn van zo'n speciale status van de taal.

Zanger, muzikant en Limburger Frans Pollux denkt, schrijft en zingt in het Limburgs en is groot voorstander van de bescherming en het behoud van de vele dialecten die er in Limburg gesproken worden. Hij vertelt hoe het is om in dialect opgevoed te worden en hoe zo'n taal je als mens vormt. Daarbij laat hij ook een bijzondere opname horen van zijn vader die Bargoens sprak, gemengd met een dialect uit Venlo. Maar met al die verschillende dialecten rijst wel de vraag: bestaat er wel zoiets als 'de Limburgse taal'?

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: Rosanne Sies en Judith van de Hulsbeek

Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren.

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

NOS Amerika Kiest: iedere week praten de correspondenten van Bureau Washington je bij over het laatste nieuws rond de presidentsverkiezingen.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Jeugdjournaal-podcast: Iedere week vindt het Jeugdjournaal antwoorden op vragen van kinderen bij het nieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl