Oekraïeners in Den Haag vieren Onafhankelijkheidsdag, foto uit 2022
NOS Nieuws

Wekdienst 24/8: Oekraïense Onafhankelijksdag • Installatie nieuwe bisschop van Roermond

Goedemorgen! Vandaag is het Onafhankelijkheidsdag in Oekraïne en meer dan duizend gasten zullen in de Sint-Christoffelkathedraal de installatie bijwonen van de nieuwe bisschop van Roermond.

Eerst het weer: De ochtend begint met veel bewolking en soms regen. Daarna wordt het zonnig en warm zomerweer met in het binnenland 29 of 30 graden. Later op de middag en avond kans op onweersbuien met windstoten. Zondag koelt het af naar 20 graden. Het is wel droog en vrij zonnig. Daarna wordt het geleidelijk weer warmer weer.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • Op 24 augustus 1991 riep het Oekraïense parlement de onafhankelijkheid uit, waarmee het land zich losmaakte van de Sovjet-Unie. Het land vecht na de invasie van Rusland meer dan ooit voor het behoud van zijn eigen cultuur en cultureel erfgoed.
  • Internationale studenten van buiten de EU die in Nederland gaan studeren, kunnen vandaag hun verblijfsaanvraag indienen in de Jaarbeurs in Utrecht.
  • Mgr. Ron van den Hout wordt geïnstalleerd als de 25e bisschop van Roermond. Dat gebeurt tijdens een eucharistieviering in de Sint-Christoffelkathedraal in de Limburgse plaats.
  • In de namiddag wordt in Zandvoort de kwalificatie gereden voor de Formule 1.
  • En de eredivisie gaat verder, met vanavond drie wedstrijden: NEC - PEC Zwolle, Almere City - PSV en NAC - Utrecht.

Wat heb je gemist?

In de Duitse stad Solingen zijn zeker drie doden gevallen bij een mesaanval. Daarnaast raakten er acht mensen gewond bij de aanval, aldus de Duitse politie. Het gaat bij de dodelijke slachtoffers om twee mannen en een vrouw, meldt persbureau DPA.

Volgens Bild stak een man gisteravond om zich heen op een plein bij een stadsfeest in de West-Duitse stad, waarbij het 650-jarig bestaan van Solingen werd gevierd. Hij zou gericht hebben ingestoken op de kelen van zijn slachtoffers. De dader is op de vlucht geslagen, waarna de politie een klopjacht begon.

Vanuit de gehele deelstaat van Noordrijn-Westfalen kwamen er speciale eenheden naar Solingen. Er is nog niemand aangehouden. De politie gaat uit van één dader en zegt geen duidelijk signalement van de voortvluchtige te hebben.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Ook dit weekend is de A2 bij Utrecht weer dicht voor onderhoudswerkzaamheden. Wat komt er allemaal kijken bij zo'n asfaltvervangoperatie? Onze verslaggever kreeg een kijkje achter de schermen bij werkweekend nummer twee van vijf.

Weer mega-operatie op A2, dit gebeurt er achter de schermen

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl