Belgische koning Filip aanvaardt ontslag van formateur De Wever
De Belgische formateur Bart De Wever heeft zijn ontslag ingediend bij koning Filip. Dat deed hij vanavond bij een bezoek aan de koning, die dat ontslag heeft aanvaard. Belgische media hadden het nieuws eerder op de dag al aangekondigd.
De Wever (Nieuw-Vlaamse Alliantie) kreeg een maand na de verkiezingen van 9 juni de opdracht om een nieuwe regering te vormen. Het was de bedoeling om de partijen MR, Les Engagés, CD&V, Vooruit en N-VA op één lijn te krijgen, maar de partijen konden het maar niet eens worden met elkaar.
Belastingen
De onderhandelingen liepen mis op de belastingen. België moet een begrotingstekort van 28 miljard euro wegwerken en Europa wil in september een plan op tafel hebben. De Wever deed in een 'supernota' voorstellen om dat gat te dichten, onder meer door zeer vermogenden belasting te laten betalen via een meerwaardebelasting op aandelen.
Op dat onderdeel ging het hard tegen hard tussen Georges-Louis Bouchez van de centrumrechtse MR en Conner Rousseau van het centrumlinkse Vooruit. Volgens de VRT lagen er plannen op tafel om de belasting af te zwakken voor kleine beleggers en ondernemers, maar was dat voor MR niet voldoende. Met de meerwaardebelasting zou Vooruit wel aan boord komen.
Cruciale dagen
Afgelopen weekend slaagden de vijf er ook niet in om een akkoord te bereiken over de hervormingsplannen van De Wever. Daarop kreeg de formateur nog drie dagen extra de tijd van de koning om zijn formatieopdracht af te ronden.
Die deadline verliep vanavond. Belgische kranten schreven afgelopen weekend over "drie cruciale dagen om water en vuur weer met elkaar te verzoenen." En dat terwijl daags na de verkiezingen politiek analisten nog verwachtten dat een regering vormen wel eens heel snel zou kunnen gaan.
'Verzoenende opdracht'
Het is nog onduidelijk of er al een opvolger voor De Wever klaarstaat. Morgen start koning Filip in ieder geval met gesprekken met de voorzitters van de vijf partijen die deelnamen aan de regeringsonderhandelingen. Volgens politiek verslaggever Ivan de Vadder heeft koning Filip nog een aantal opties om toch een regering te vormen met deze coalitie, is te lezen bij VRT.
Zo kan hij tijd kopen of kunnen andere bemiddelaars een rol spelen. "Een meer informerende, verkennende of verzoenende opdracht, waarbij eerst opnieuw een stapje achteruit wordt gezet", aldus de journalist.
Hoofd koel houden
In het verleden werden ook andere bemiddelaars ingezet, zoals een koninklijk verkenner of een institutioneel bemiddelaar. Daarnaast kan er ook nog gekeken worden naar andere coalities, maar volgens De Vadder zijn deze partijen de meest levensvatbare en krachtigste coalitie.
In een reactie laat De Wever weten het jammer te vinden dat er geen akkoord is. "De doelstelling als formateur was om tegen 20 september een herstel- en hervormingsregering op de been te brengen die onze welvaart beschermt en tegelijk een realistisch antwoord biedt op de enorme budgettaire uitdagingen waar het land voor staat. Spijtig genoeg kon er geen akkoord bereikt worden over de globale inhoud van de supernota en de bijhorende budgettaire tabellen."
De partijen zelf reageerden eerder vandaag al op het aanstaande ontslag van De Wever. Zo zei CD&V-leider Sammy Mahdi op Instagram "zwaar teleurgesteld te zijn." Vooruit-voorzitter Rousseau vindt het "zonde" dat de onderhandelingen weer spaak zijn gelopen. De partij laat verder weten te willen blijven praten en zich constructief op te stellen, maar zich wel aan zijn principes te zullen houden.
MR-leider Bouchez schrijft op X dat het tijdelijk stopzetten van de onderhandelingen nog niets zegt over het vormen van een nieuwe regering. "Het hoofd koel houden en in alle discretie verder werken zijn de sleutels tot succes."