NOS NieuwsAangepast

Man toch vrijgesproken van stiekem afdoen van condoom tijdens seks

De 29-jarige Rotterdammer die als eerste in Nederland was veroordeeld voor het stiekem afdoen van zijn condoom tijdens seks, is in hoger beroep vrijgesproken. Het gerechtshof in Den Haag zegt dat niet is bewezen dat de man het condoom stiekem afdeed, ook wel stealthing genoemd.

In maart vorig jaar was de man door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Ook moest hij een schadevergoeding van 1000 euro betalen aan het slachtoffer. De Rotterdammer werd vrijgesproken van verkrachting, maar werd wel schuldig bevonden aan dwang. De rechtbank oordeelde dat hij zijn partner had gedwongen om zich te laten penetreren zonder voorbehoedsmiddel.

Het Openbaar Ministerie wilde een zwaardere straf en ging in beroep. Volgens het OM was er niet alleen sprake van dwang, maar ook van verkrachting.

Niet genoeg aanwijzingen

De man zou tijdens de seks met een date in augustus 2021 zijn condoom hebben afgedaan zonder dat zijn bedpartner dat wist. Maar het hof zegt dat dit niet te bewijzen valt, ook omdat aanvullend bewijs ontbreekt. Gesprekken via Whatsapp tussen de verdachte en de aangeefster geven niet genoeg aanwijzingen.

Een verdachte in een soortgelijke zaak werd eerder ook vrijgesproken, eveneens omdat er niet genoeg bewijs was. Hij stelde het condoom "in the heat of the moment" te zijn vergeten en wel de intentie te hebben gehad om een condoom te gebruiken, zoals hij eerder op de avond ook had gedaan. De rechtbank achtte het toen niet bewezen dat er opzet in het spel was. In die zaak werd geen beroep aangetekend.

Strafbaar volgens nieuwe wet

In tegenstelling tot Nederland is stealthing in bijvoorbeeld Duitsland, Zwitserland en Nieuw-Zeeland uitdrukkelijk opgenomen in de wet. Maar ook in Nederland kunnen daders sinds 1 juli, de ingangsdatum van de nieuwe Wet seksuele misdrijven, voor deze handeling worden veroordeeld.

Het stiekem niet gebruiken van een voorbehoedsmiddel kan binnen het nieuwe delict opzetverkrachting vallen, legde toenmalig minister van Justitie Yesilgöz vorig jaar uit. "Daarmee worden slachtoffers van stealthing op adequate wijze vanuit het strafrecht beter beschermd tegen dergelijke schendingen van hun seksuele integriteit", antwoordde ze destijds op vragen over de nieuwe wet.

In de nieuwe regels wordt onderscheid gemaakt tussen opzet en schuld bij verkrachting. In beide gevallen was er seks tegen de zin van het slachtoffer. Het verschil tussen de twee kwalificaties wordt bepaald door de instelling van de dader.

Bij 'schuld' gaat de dader er ten onrechte van uit dat de ander seks wilde, terwijl er signalen waren waaruit de pleger had kunnen opmaken dat dit niet het geval was. En van 'opzet' is sprake als de dader weet dat de ander geen seks wilde of zich bewust is van die mogelijkheid, maar toch doorgaat.

Een ander slachtoffer vertelde aan Nieuwsuur hoe zij op 19-jarige leeftijd slachtoffer werd van stealthing. De gevolgen waren enorm:

'Mijn bedpartner deed stiekem zijn condoom af, dat had enorme gevolgen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl