Michel Hessmann in actie tijdens de Giro van 2023.
NOS Wielrennen

Betrapte Visma-renner Hessmann treft schikking met WADA: terugkeer in maart 2025

De dopingsaga rond de Duitse wielrenner Michel Hessmann lijkt eindelijk ten einde. De 23-jarige renner, die onder contract staat bij Visma-Lease a Bike, heeft een schikking getroffen met wereldantidopingbureau WADA.

Daardoor mag hij vanaf 14 maart 2025 weer uitkomen in internationale wedstrijden. Twee maanden daarvoor, vanaf 14 januari, is het voor Hessmann weer toegestaan om deel te nemen aan trainingsstages van zijn ploeg.

Vochtafdrijvend middel

Bij de Duitser, die voor zijn schorsing Primoz Roglic bijstond op weg naar diens eindzege in de Giro, werden bij een dopingcontrole buiten competitie op 14 juni 2023 sporen aangetroffen van het verboden vochtafdrijvende middel chloortalidon.

Hessmann werd door zijn ploeg Visma-Lease a Bike op non-actief gezet, in afwachting van de behandeling van zijn zaak.

Michel Hessmann viert de Giro-zege van 2023 mee met zijn kopman Primoz Roglic.

Volgens Hessmann kwam het middel in zijn lichaam door een vervuild medicijn, zoals paracetamol. Het Duitse antidopingagentschap NADA achtte die uitleg aannemelijk en legde hem in juni de lichtst mogelijke schorsing op van vier maanden.

WADA in beroep

Het WADA ging echter tegen die uitspraak in beroep en eiste een zwaardere sanctie. Vandaag werd bekend dat de renner en zijn advocaten een schikking hebben getroffen met het internationale antidopingbureau.

De schikking houdt in dat Hessmann een schorsing van 21 maanden accepteert, waarvan hij het grootste deel al heeft uitgezeten. Het is nog niet bekend of Hessmann zijn loopbaan zal voortzetten bij Visma-Lease a Bike. Zijn contract loopt dit jaar af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl