Otto von Habsburg overleden

Aangepast

Otto von Habsburg, de oudste zoon van de laatste Oostenrijkse keizer, is overleden. Hij overleed in zijn huis in het Beierse Pöcking. Otto was de zoon van Karel I, keizer van Oostenrijk van 1916 tot 1918.

Otto, wiens volledige naam Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius luidde, werd op 25 november 1912 geboren, twee jaar voor het begin van de Eerste Wereldoorlog. Die oorlog, die uitbrak onder Karels voorganger Franz Joseph, zou de ondergang van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije betekenen.

Na de val van de monarchie ging de keizerlijke familie in ballingsschap. Het gezin woonde eerst in Zwitserland en later op het Portugese eiland Madeira. Na de dood van zijn vader in 1922 werd de 9-jarige Otto de troonpretendent.

Opgegeven

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Otto fel tegenstander van de Oostenrijkse anschluss bij nazi-Duitsland. Hitler vervolgde hem voor zijn kritiek en hij vluchtte naar de VS.

Pas in 1961 gaf Otto zijn aanspraken op de Oostenrijkse troon op, om een actievere politieke rol te kunnen spelen. Hij was inmiddels Duitser geworden en zat voor de CSU 20 jaar in het Europees Parlement.

Europa

Als politicus stond Von Habsburg bekend als uiterst conservatief. Hij zette zich al vroeg in voor een meer verenigd Europa en was jarenlang voorzitter van de Paneuropa Union.

Die organisatie hield in 1989 de Pan-Europese Picknick op de Oostenrijks-Hongaarse grens. Daarbij werd een gat in het IJzeren Gordijn geknipt waardoor veel mensen naar het Westen vluchtten. De gebeurtenis luidde de val in van het communistische Oost-Europa.

Otto von Habsburg was 98 jaar. Hij zal worden bijgezet in de Kapuzinergruft, de keizerlijke grafkelder van Wenen.

STER Reclame