Leerlingen van 't Ienster bij de opening van de school na de zomervakantie
NOS Nieuws

Amelandse kinderen alweer naar school: te veel toeristen voor échte vakantie

In het hele land is het nog volop zomer en vieren kinderen vakantie, behalve op Ameland. Daar gingen de basisscholen gisteren weer open, na vijf weken, in plaats van zes. De herfstvakantie duurt dan weer een week langer.

"Van vroeger uit is dit al zo", zegt Elisa de Jong, leerkracht op openbare basisschool 't Ienster in Ballum. Veel mensen kunnen in de zomer niet op vakantie omdat ze werken in de toerismesector, legt ze uit.

"In de herfst is het een stuk rustiger, dan loopt het hele eiland leeg omdat iedereen op vakantie gaat." De herfstvakantie van de Amelanders valt bovendien eerder dan die van de rest van Nederland, zodat de eilanders ook in het najaar toeristen kunnen ontvangen.

Op de andere Waddeneilanden houden de scholen wel vast aan de reguliere zomervakantie. Ook op Ameland is wel eens geprobeerd om dit in te voeren, "maar dan zijn er wel mensen die in opstand komen", zegt De Jong.

Leerlingen openen basisschool 't Ienster na de zomervakantie

Veel ouders zijn er blij mee dat hun kinderen een week extra vakantie hebben in de herfst, zoals Vera van der Geest. Zij heeft twee kinderen op 't Ienster, en doet de planning bij een bedrijf dat zo'n zestig vakantiehuizen verhuurt op Ameland.

"Ik zorg dat de schoonmakers op het juiste moment op de juiste plek zijn. En soms moeten er klusjes worden gedaan in een huis; dat moet dan ook worden ingepland. Met 55 huizen en meerdere wisseldagen in de week is dat best een puzzel." Haar man werkt bij de veerdienst, dus ook hij is extra druk in de zomer.

Topdrukte

Lang op vakantie gaan in de zomermaanden zit er dus niet in. Van der Geest en haar collega's gaan hooguit om beurten een weekje weg. "Daarom is het wel prettig dat we twee weken hebben in de herfst. Meestal gaan we dan langer weg, vorig jaar gingen we bijvoorbeeld vliegen."

Ook Barend Willem Nobel, vader van zoon Kick (9), is in de zomer de hele dag in touw. Hij is eigenaar van Hotel Restaurant Nobel, een familiebedrijf waar hij zijn eigen likeur Nobeltje verkoopt. "Die is nu ook bekend in Nederland, mede dankzij het toerisme."

"Het is nu topdrukte, maar we zijn heel blij met de gasten op het eiland", zegt Nobel. "Zonder de gasten is er hier geen welvaart. In de zomer zijn we dus heel druk. En over zes weken heeft Kick herfstvakantie. Dat is super, dan gaan we naar Ibiza."

Perfect zwemweer

De eerste schooldag voor de leerlingen van 't Ienster was gisteren bloedheet, en ook vandaag is het nog erg warm: perfect zwemweer. Maar volgens leerkracht De Jong vonden de kinderen het niet zo erg om weer te beginnen.

"Je merkt dat ze het ook wel fijn vinden om weer naar school te gaan, dat geeft wat structuur", zegt De Jong. "En het is natuurlijk ieder jaar weer spannend: een nieuwe groep, een nieuwe plek in de klas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl