NOS NieuwsAangepast

Podcast Oog: De ernst van de kwestie-Laurentien, PFAS-zaak en een tollende ijsberg

In Het beste uit het Oog zitten de beste gesprekken die afgelopen week voorbij kwamen tijdens Met het Oog op Morgen. Zo sprak Coen Verbraak met emeritus-hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'eert over de kwestie-Laurentien.

Tijdens het werk voor haar stichting - gericht op een alternatieve afhandeling van de toeslagenaffaire - zou er sprake zijn geweest van ongepast gedrag. De stichting werkt daarbij samen met het ministerie van Financiën. Het was al bekend dat het niet botert tussen het ministerie en de stichting. En nu blijkt dat Laurentien volgens ambtenaren over de schreef ging.

Voor het eerst werd er een ook massaclaim over de schadelijke stof PFAS bij de Nederlandse staat neergelegd. Egbert Lobée is samen met zijn partner Antoinette van Bennekom de Stichting Gezond Water gestart. Aan Wilfried de Jong leggen zij uit waarom het niet langer zo kan.

In de oceaan bij de Zuidpool is een bijzonder natuurfenomeen gaande. Oceanograaf Erik van Sebille legt aan Chris Kijne uit hoe het kan dat er een ijsberg rondjes draait op dezelfde plek.

Een standwerkersconcours is een wedstrijd voor goedgebekte verkopers die op markten hun spullen aanprijzen. Een anonieme jury beoordeelt hoe de deelnemers mensen naar hun stand lokken om hun waren te verkopen. Rob Trip sprak erover met Benvenido van Schaik, voorzitter van de vereniging voor standwerkers - en viervoudig Nederlands kampioen.

Deze aflevering van Het Beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren.

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

NOS Amerika Kiest: iedere week praten de correspondenten van Bureau Washington je bij over het laatste nieuws rond de presidentsverkiezingen.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Jeugdjournaal-podcast: Iedere week vindt het Jeugdjournaal antwoorden op vragen van kinderen bij het nieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl