NOS Nieuws

VS klaagt TikTok aan voor schending privacyregels kinderen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Amerikaanse mededingingsautoriteit, de Federal Trade Commission, hebben een rechtszaak aangespannen tegen TikTok en het moederbedrijf ByteDance omdat ze de privacy van kinderen niet voldoende hebben beschermd.

De socialemedia-app heeft daarmee een wet overtreden die het verzamelen, gebruiken of openbaar maken van persoonlijke informatie van kinderen onder de 13 jaar zonder toestemming van de ouders verbiedt.

TikTok heeft kinderen willens en wetens gewone accounts laten aanmaken, waarbij video's en berichten werden gedeeld met volwassenen en andere gebruikers van het platform, aldus het ministerie van Justitie.

Groot wantrouwen

TikTok zegt in een reactie dat het al ruim een jaar samenwerkt met de mededingingsautoriteit om de problemen aan te pakken. Het bedrijf is teleurgesteld dat de Federal Trade Commission nu een rechtszaak aanspant in plaats van samen te blijven werken aan een oplossing.

Er is al jaren groot wantrouwen in de VS richting TikTok, een app van Chinese makelij. Gevreesd wordt dat de Chinese overheid gevoelige data in handen kan krijgen via de app. De regering van president Biden wil ByteDance daarom dwingen de Amerikaanse activiteiten af te splitsen. Anders dreigt een verbod op de app in de VS.

Vorig jaar kreeg het bedrijf van de EU ook boetes opgelegd vanwege de manier waarop de gegevens van kinderen worden verwerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl