NOS Nieuws

Nederlandse bevolking minder hard gegroeid: nu 17,98 miljoen mensen

De Nederlandse bevolking is in de eerste helft van dit jaar minder hard gegroeid dan een jaar eerder. Het aantal inwoners groeide met 39.000 mensen naar 17,98 miljoen inwoners, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar groeide de bevolking in de eerste zes maanden nog met ruim 52.000 mensen.

De groei is onder meer afgevlakt doordat er 11.000 mensen minder naar Nederland kwamen. Ook overleden meer mensen (ruim 88.000) dan er werden geboren (81.000).

De groei die er in de eerste helft van dit jaar wel was, met 39.000 mensen, komt volgens het CBS "volledig door buitenlandse migratie". De meeste immigranten kwamen uit Europese landen. Maar ook vertrokken er veel Europeanen weer, zij zijn de grootste groep onder de emigranten. Verder kwamen er mensen uit voornamelijk Syrië, Oekraïne, Turkije en Zuid-Afrika.

Meer baby's

Hoewel er dus meer mensen overleden dan er werden geboren, steeg het aantal baby's wel in de eerste helft van dit jaar. Er werden bijna duizend meer kinderen geboren dan in dezelfde periode vorig jaar.

In de afgelopen jaren kregen vrouwen minder kinderen. In 2010 ging het nog gemiddeld om 1,8 kinderen per vrouw, in 2023 was dat 1,4 per vrouw. Volgens het CBS neemt dit getal onder alle groepen in de bevolking af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl