Een spandoek voor de vrijlating van journalist Omar Radi in 2021
NOS Nieuws

Gratie voor bijna 2500 veroordeelden in Marokko, onder wie journalisten

In Marokko krijgen bijna 2500 veroordeelden een koninklijk pardon ter ere van het 25-jarig regeringsjubilieum van koning Mohammed VI. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt van wie de straf wordt kwijtgescholden. Volgens Marokkaanse media gaat het onder andere om journalisten en activisten.

Vanavond zijn beelden verschenen van de vrijlating van de prominente onderzoeksjournalist Omar Radi. Hij is in 2021 veroordeeld tot zes jaar cel voor een reeks aanklachten, waaronder spionage voor de Nederlandse ambassade. Ook een andere journalist, Soulaimane Raissouni is al op vrije voeten.

Schijnprocessen

Volgens website Morocco World News wordt ook de bekende journalist Taoufik Bouachrine vrijgelaten, de oprichter van een kritische Arabischtalige krant. Bouachrine kreeg twaalf jaar cel wegens mensenhandel en verkrachting. Mensenrechtenorganisaties spreken van schijnprocessen tegen deze journalisten.

Er is nog geen officiële bevestiging dat deze gevangenen gratie krijgen. In een officieel persbericht wordt alleen vermeld dat er 2476 personen gratie krijgen.

Marokko is formeel een constitutionele monarchie met een gekozen parlement, maar in de praktijk is de koning oppermachtig. Mohammed VI volgde in 1999 zijn vader Hassan II op.

Hij is populair onder de bevolking, maar elke vorm van kritiek op het koningshuis en de overheid is uit den boze. Op het gebied van persvrijheid staat het koninkrijk op 129 van de 180 onderzochte landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl