In Thailand zijn de parlementsverkiezingen gewonnen door de oppositiepartij van de verbannen oud-premier Thaksin. Volgens een exit poll is premier Abhisit ruim verslagen.

Thaksins partij zou 300 van de 500 zetels hebben behaald.

Thaksin werd in 2006 door het leger afgezet. In reactie op de voorlopige uitslag zei de voormalige premier dat hij naar Thailand zal terugkeren, maar daarbij "wacht op het goede moment".

Gezondheidszorg

Zijn aanhangers eisten vorig jaar bij maandenlange demonstraties het aftreden van zijn opvolger, Abhisit. Uiteindelijk moesten de demonstranten, de zogenoemde roodhemden, inbinden. Het leger sloeg de demonstraties met geweld neer en 92 mensen kwamen om.

De oud-premier zelf leeft in ballingschap, omdat hij in eigen land verdacht wordt van grootschalige fraude. Onlangs hintte hij op een terugkeer. Bij een deel van de bevolking is de steenrijke zakenman nog altijd populair.

De partij van Thaksin wordt nu geleid door zijn zus Yingluck. Zij krijgt van veel Thai de voorkeur boven Abhisit, omdat de huidige premier te weinig doet aan de gezondheidszorg voor armen. De grote vraag is wat de legerleiding doet, als de partij van Thaksin weer aan de macht komt.

Twitteren

De vervroegde verkiezingen zouden een einde moeten maken aan jaren van politieke onrust. Het land heeft een geschiedenis van veel staatsgrepen. Waarnemers zeggen dat de verkiezingen net zo goed de strijd tussen de arme bevolking en de heersende elite verder kunnen doen oplaaien. De verkiezingen verlopen voor zover bekend rustig. Om gewelddadigheden te voorkomen, is een grote politiemacht op de been. Alcohol en twitteren zijn verboden. Verscheidene landen, waaronder Nederland, hebben toeristen opgeroepen tot voorzichtigheid.

De officiele uitslag wordt in de loop van de avond verwacht.

STER reclame