Jacob Zuma
NOS Nieuws

ANC zet oud-president Zuma van Zuid-Afrika uit de partij

Het ANC in Zuid-Afrika heeft voormalig president Jacob Zuma uit de partij gezet, melden media in het land. Zuma (82) had voor de verkiezingen van eind mei campagne gevoerd voor een andere partij.

Die nieuwe partij, uMkhonto weSizwe, werd bij de verkiezingen de derde van het land met zo'n 15 procent van de stemmen. Het leidde er mede toe dat het ANC voor het eerst geen absolute meerderheid behaalde in het parlement. uMkhonto weSizwe betekent letterlijk 'Speer van de Natie', de naam die de militante tak van het ANC droeg in de strijd tegen apartheid. Het is nu de grootste oppositiepartij.

Zuma was niet verkiesbaar voor uMkhonto weSizwe: vlak voor de verkiezingen bepaalde het constitutionele hof dat hij na een eerdere veroordeling wegens minachting van het hof geen zitting mag nemen in het parlement.

Een commissie van het ANC oordeelt dat Zuma zich schuldig heeft gemaakt aan het ondermijnen van de partij. Hij krijgt naar verluidt nog wel de mogelijkheid om in beroep te gaan. Het ANC heeft het besluit officieel nog niet naar buiten gebracht.

Zuma was president van Zuid-Afrika tussen 2009 en 2018. Vanwege corruptie-aantijgingen werd hij destijds door zijn partij gedwongen om terug te treden. Zuid-Afrika's huidige president, Cyril Ramaphosa, verving hem en beloofde een einde te maken aan de corruptie in het land.

In 2021 werd Zuma veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat hij niet meewerkte aan een onderzoek naar corruptie tijdens zijn bewind.

Zijn aanhouding leidde tot grootschalige protesten en geweld; meer dan 300 mensen kwamen om het leven. Zuma kwam later vervroegd vrij, om gezondheidsredenen en vanwege de volle gevangenissen in het land.

Kwazulu Natal

Sinds zijn gedwongen terugtreden uit Zuma geregeld felle kritiek op het ANC. Volgens zijn aanhangers, die vooral in de noordoostelijke regio Kwazulu Natal zitten, zit de partij hem dwars vanwege de radicale hervormingen die hij nastreeft.

Zuma's nieuwe partij zegt in een reactie geschokt te zijn via mediaberichten te horen dat hij uit het ANC is gezet. Het besluit zou de uitkomst zijn van een "schijnprocedure".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl