NOS Sport

Spelen voor olympisch judodebutant Beurskens na drie straffen snel voorbij

Spelen voor olympisch judodebutant Beurskens (20) na drie straffen snel voorbij

Het olympisch debuut van judoka Julie Beurskens duurde korter dan zij had gehoopt. De 20-jarige Nederlandse kreeg bij een gelijke stand haar derde straf (shido), waardoor ze de partij in de klasse tot 57 kilogram vroegtijdig verloor van de Duitse Pauline Starke.

Winnen van de mondiale nummer vijftien Starke zou een verrassing zijn geweest voor de debuterende Beurskens, die de nummer 31 van de wereld is. Aanvankelijk leek het dat Starke wat fysieke klachten had, toen ze twee keer een bloedende vinger moest laten verbinden. Maar niet snel erna kreeg Beurskens haar eerste straf.

Toen ze even later op haar zij werd gerold en een waza-ari achter kwam, werd de situatie nog penibeler. Beurskens judode verwoed door en trok knap de stand gelijk met ook een waza-ari, maar twee straffen voor schijnaanvallen brachten de beslissing.

"Ik ben vaak iets te gehaast en dan neem ik te weinig tijd om mijn aanvallen voor te bereiden", zei ze na afloop. "Dat is een verbeterpunt."

Debutant Beurskens na verlies tegen 'sterke meid' Starke: 'Niet waar ik voor kwam'

Zo duurde het olympisch debuut van Beurskens, Europees kampioen bij de junioren in 2022, slechts enkele minuten. Dat het moeilijk ging worden, wist Beurskens vooraf al wel, want op de EK eerder dit jaar verloor ze ook al van de sterkere Starke.

Het kan nog sneller, uitgeschakeld worden tijdens je debuut. Dat bleek wel uit de partij tussen de 15-jarige Nera Tiebwa en de Oekraïense gigant Daria Bilodid:

Extreem kort olympisch judo-optreden: ippon na vijf seconden

Beurskens was maandag de enige Nederlandse judoka op de mat (tatami) in Parijs.

Dinsdag komen Frank de Wit (-81 kilogram) en Joanne van Lieshout (-63 kilogram) vanaf 10.00 uur in actie.

Wat is een ippon eigenlijk? Hoe scoor je een waza-ari? En wat mag er wel en niet op de tatami? Oud-judoka en NOS-commentator Henk Grol laat zien hoe judo werkt in deze olympische aflevering van NOS Sportschool.

Wat zie je als je judo kijkt? Henk Grol laat het zien in NOS Sportschool
Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl