Hulpdiensten proberen te helpen na de raketaanval
NOS NieuwsAangepast

Zeker twaalf doden bij raketaanval op Golanhoogten

Op de door Israël bezette Golanhoogten zijn bij een raketaanval zeker twaalf mensen omgekomen. Volgens het Israëlische leger zijn de slachtoffers tussen de 10 en 20 jaar oud. Enkele tientallen mensen raakten gewond. Zes van hen zouden er slecht aan toe zijn.

Volgens het Israëlische leger kwam de raket neer op een voetbalveld in Majdal Shams, waar op dat moment kinderen aan het spelen waren. Het zou een van de dodelijkste aanvallen gericht tegen Israël zijn sinds de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar.

De raketaanval volgde na een Israëlische aanval op doelen in Libanon, eerder op de dag. Daarbij zouden enkele Hezbollah-strijders zijn omgekomen.

Bekijk hier beeld van kort na de aanval:

Hulpdiensten bij voetbalveld op Golanhoogten na dodelijke raketaanval

Het Israëlische leger zegt dat het vanavond meer dan veertig raketten vanuit Libanon heeft onderschept. Er wordt nog onderzocht waarom de neergekomen raket niet is neergeschoten.

Een hoge functionaris van Hezbollah zegt tegen persbureau Reuters dat de groep niet verantwoordelijk is voor de aanval. Volgens de Israëlische premier Netanyahu zit de terreurgroep uit Libanon wel achter de actie. Netanyahu was op het moment van de aanval in de Verenigde Staten en laat weten direct terug te keren naar Israël.

Ook volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz bestaat er geen twijfel dat de raket van Hezbollah afkomstig is. "Ze hebben hiermee alle rode lijnen overschreden. We worden geconfronteerd met een totale oorlog", zei hij kort na de aanval. Het leger van Israël zegt dat er een tegenaanval voorbereid wordt op het door Iran gesteunde Hezbollah. Volgens Netanyahu zal Hezbollah "zwaar boeten" voor de aanval.

Golanhoogten

De aanval was in het noorden van de Golanhoogten, dicht bij de grens met Libanon en Syrië. Sinds de aanval van Hamas op Israël, van 7 oktober vorig jaar, bestoken Israël en Hezbollah elkaar geregeld. De laatste tijd lopen de spanningen op.

De Golanhoogvlakte werd in 1967 door Israël veroverd op Syrië en daarna illegaal geannexeerd. De Syriërs die er woonden zijn verdreven of gevlucht. Vandaag de dag wonen in de regio veel druzen, een Arabisch sprekende minderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl