NOS Sport

Oranje-zwemmers klaar voor olympisch toernooi: 'Ga voor een medaille'

Tes Schouten, Marrit Steenbergen en Arno Kamminga zijn de voornaamste Nederlandse troeven in het olympische zwembad. De drie maken kans op een individuele medaille.

Kamminga (zaterdag) en Schouten (zondag) beginnen dit weekend hun toernooi met de series van de 100 meter schoolslag. Steenbergen zwemt zaterdag de 4x100 meter vrije slag estafette, samen met Kim Busch, Sam van Nunen en Tessa Giele.

Medaille

Schoolslagzwemster Schouten durft wel uit te spreken dat ze voor eremetaal gaat. "Ik hoop dat ik op de 200 meter een medaille haal. Dat is waar ik voor ga. Of het lukt, dat zie ik wel."

Voor de 100 meter schoolslag is ze iets voorzichtiger. "Volgens mij ben ik als achtste geplaatst. Die eerste 50 meter kom ik er gewoon niet aan in vergelijking met de rest van de meiden, dus ik ga voor een finaleplaats. Daar zou ik super blij mee zijn."

Schouten, Steenbergen en Kamminga vol energie dag voor start zwemtoernooi

Schouten probeert zich zo min mogelijk te laten afleiden door randzaken. "Ik weet: ik ben hier om te zwemmen en dat wil ik heel goed doen. Als ik me nu laat afleiden, bijvoorbeeld doordat ik de hele dag door het dorp ga lopen, dan kost dat gewoon energie. Als ik klaar ben, dan heb ik daar nog tijd voor. Ik ben hier niet om vakantie te houden."

De 24-jarige Steenbergen begint aan haar derde Olympische Spelen. Zaterdagochtend zwemt ze in de series van de 4x100 meter vrije slag.

Doseren

Of de kopvrouw gespaard kan worden voor de finale, later op de dag? Steenbergen: "Nee, die ruimte hebben we niet. We gaan er als achtste in, dus we hebben alles nodig om de finale te halen. Ik zal ook in de ochtend starten en kijken wat er nodig is. Als het kan, zal ik mogelijk een beetje inhouden, maar anders ga ik er gewoon voor."

Toch is gedoseerd zwemmen nog niet zo makkelijk, zegt de Friezin, die individueel in actie zal komen op de 100 meter vrij en de 200 meter wisselslag. "Ik ben vooral bang dat ik te weinig geef. Ik wil niet dat het aan mij ligt."

Kamminga begint met zijn favoriete afstand: de 100 meter schoolslag. De schoolslagspecialist, die in Tokio twee zilveren medailles pakte, kan moeilijk zijn kansen inschatten. "Ik ben heel benieuwd wat ik hier ga doen. Ik heb een andere aanloop gehad dan ik voorheen gewend was, maar ook gewoon een hele goede voorbereiding. Alleen weet ik nu iets minder waar ik sta."

Trimmen en scheren

De avond voor de wedstrijd staat hem qua voorbereiding nog één ding te doen: scheren. "Dat is nog wel een dingetje, echt een werk", zegt Kamminga. "Het is niet alleen de baard, maar ook de armen, benen, buik, rug, alles. Het is zo lang dat ik eerst moet trimmen en dan scheren, dus ik ben echt wel even bezig. Maar het hoort erbij en het brengt je ook in de juiste mindset om te racen."

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl