Ismael 'El Mayo' Zambada
NOS NieuwsAangepast

VS pakt leiders drugskartel Sinaloa op, onder wie lang ongrijpbare medeoprichter

In de Verenigde Staten zijn twee leiders van het Mexicaanse Sinaloa-drugskartel opgepakt. Het gaat om Ismael 'El Mayo' Zambada, de baas van het kartel, en de zoon van zijn voorganger Joaquín Guzmán, beter bekend als 'El Chapo'.

De aanhouding van de twee was in El Paso, Texas, kort nadat ze in een privévliegtuig waren geland. Dat heeft de Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland bekendgemaakt. Beiden worden verdacht van grootschalige drugssmokkel naar de VS, zei hij.

Zambada was samen met Joaquín Guzmán de oprichter van het Sinaloa-kartel. De laatste werd in 2017 uitgeleverd aan de VS en zit een levenslange gevangenisstraf uit.

Het kartel is een van de machtigste Mexicaanse criminele organisaties. Het handelt in onder meer cocaïne en fentanyl, die niet alleen naar de VS maar ook naar Europa wordt gesmokkeld.

De VS had een beloning van 15 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die zou leiden tot de arrestatie van Zambada.

De arrestaties zijn volgens oud-hoofd van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA Mike Vigil belangrijk, maar de impact moet volgens hem niet worden overschat. Hij wijst erop dat de opgepakte zoon van 'El Chapo' relatief weinig invloed had in vergelijking met de andere zonen. Daarbij zal Zambada snel worden vervangen, zegt Vigil, zodat de internationale drugshandel doorgaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl