Een grutto
NOS Nieuws

Nederland moet weidevogels beter beschermen, Brussel dreigt in te grijpen

Nederland doet onvoldoende om weidevogels te beschermen. Dat stelt de Europese Commissie, die daarom een zogeheten inbreukprocedure begint. Dat is een juridische maatregel die genomen kan worden als de Commissie denkt dat een lidstaat Europese regels niet voldoende naleeft.

Vijftig jaar geleden telde ons land nog 120.000 paar grutto's. Nu zijn dat volgens de Vogelbescherming ongeveer 25.000 broedparen. Andere soorten weidevogels zoals de kemphaan en de watersnip zijn zelfs bijna helemaal uitgestorven. Dat komt waarschijnlijk door verlies van leefgebied en verstoring van het broedseizoen, onder meer door intensieve landbouw.

In 2016 diende de Vogelbescherming een klacht in bij de Europese Commissie omdat de organisatie vond dat de overheid nalatig was in het beschermen van weidevogels. Die klacht vormt de basis voor de aangekondigde procedure van Brussel. De Vogelbescherming zegt in een reactie te hopen dat er nu actie ondernomen wordt, omdat Nederland de weidevogels "echt kan verliezen".

Brussel kan maatregelen opleggen

De Nederlandse overheid zou, eventueel via natuurbeheerorganisaties, broedgebieden van vogels kunnen helpen beheren. Maar wat ook zou kunnen is boeren meer financiële middelen geven om de omstandigheden op hun akkers te verbeteren zodat meer vogels overleven.

Volgens BBB moet er ingezet worden op de aanpak van roofdieren. "Er is al heel wat gedaan om de habitat van de grutto te verbeteren. Dat wordt door die roofdieren tenietgedaan. Andere EU-wetgeving staat het bestrijden daarvan weer in de weg", zegt BBB-Europarlementariër Sander Smit.

Nederland heeft twee maanden de tijd om te reageren op de procedure uit Brussel. In die periode moet ons land met voorstellen de Europese Commissie overtuigen dat de vogels echt beter beschermd zullen worden. Wanneer Brussel niet akkoord gaat, kan de Commissie zelf met maatregelen komen. Die moeten dan overgenomen worden.

Het ministerie van Landbouw laat in een reactie weten dat het al veel maatregelen heeft genomen om weidevogels te beschermen. Het ministerie gaat de brief uit Brussel bestuderen en eventuele maatregelen voorleggen aan de provincies en belanghebbenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl