Brandweer aan het werk bij de stalbrand in Zeewolde
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Paarden omgekomen door stalbrand bij pensionstal in Zeewolde

In een paardenstal in Zeewolde is vannacht brand uitgebroken. Daarbij zijn waarschijnlijk 18 paarden omgekomen, meldt een woordvoerder van de brandweer aan de NOS. Twee dieren konden uit de stal worden gered.

De brand brak even na middernacht uit aan de Bosruiterweg, in een pensionstal. Die was niet meer te redden, meldde de brandweer even na enen. Een naastgelegen rij- en menvereniging is niet getroffen.

De brandweer wist te voorkomen dat de vlammen konden overslaan naar een naastgelegen woning en een bijgebouw.

De brand woedde hevig:

Meerdere paarden omgekomen bij stalbrand in Zeewolde

In de stal stonden paarden van meerdere eigenaren uit de omgeving. Burgemeester Gorter kwam naar de locatie toe en sprak met een aantal eigenaren: "Er was heel veel emotie en dat is natuurlijk wel voor te stellen. Ook bij de jonge mensen die hun uiterste best hebben gedaan om de paarden uit de boxen te krijgen", zegt hij tegen Omroep Flevoland.

Intens verdrietig

Het vuur is waarschijnlijk in het dak ontstaan, maar hoe dat kon gebeuren is nog niet duidelijk. De staldeuren zijn opengezet, zodat de paarden konden vluchten. Maar waarschijnlijk durfden ze uit angst hun box niet uit. De brandweer kon weinig meer doen voor de beesten.

"Voor ons is het een vervelende klus, maar het is natuurlijk intens verdrietig voor de eigenaar en de mensen die hier hun paarden hadden gestald", zegt Geertjan Veenstra van de brandweer tegen omroep Flevoland. "Machteloosheid. Je moet gewoon met lede ogen aanzien dat het voor je ogen verbrandt."

Advertentie via Ster.nl