NOS Nieuws

Meer winst voor FrieslandCampina met minder melk

Na een periode van zwaar weer krabbelt zuivelgigant FrieslandCampina weer op, blijkt uit de halfjaarcijfers van het bedrijf. De melkproducent heeft de winst in het afgelopen half jaar zien stijgen naar 183 miljoen euro.

Toch wordt er niet meer melk verkocht. De samenwerkende boeren leverden zo'n 4,5 miljard liter melk, ruim 3 procent minder dan in dezelfde periode.

Een half jaar geleden zakte de winst van FrieslandCampina vrijwel volledig in door hoge productiekosten, hoge lonen en een hoge melkprijs voor de boeren. Er bleef een schamele 8 miljoen euro winst over. De slechte cijfers luidden een grote ontslagronde voor 1800 medewerkers in.

Meer dan melk

Vanwege een lagere melkgarantieprijs krijgen de melkboeren nu ook minder per liter betaald dan een half jaar geleden, waardoor FrieslandCampina onderaan de streep meer overhoudt. Volgens het bedrijf worden de boeren wel gecompenseerd door hogere toeslagen bovenop de vaste prijs.

Daarnaast is het aanbod aan het veranderen. De fabrikant verdient veel met babymelkpoeder, medische melkproducten en eiwitrijke sportvoeding. De Aziatische markt trekt daarbij ook weer sterk aan, na moeilijke jaren door corona en exportbelemmeringen.

Ook zegt het bedrijf dat er succesvol wordt bezuinigd. De ontslagronde, waarbij het ook om 900 Nederlandse werknemers zou gaan, is inmiddels in volle gang. Al ruim 1100 fulltimebanen verdwenen binnen het bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl