NOS Voetbal

Internationale spelersvakbond dient klacht in tegen FIFA over overvolle speelkalender

De organisatoren van de Europese voetbalcompetities en de internationale spelersvakbond FIFPro dienen bij de Europese Commissie een klacht in over de wereldvoetbalbond FIFA.

"De internationale wedstrijdkalender is nu verzadigd en is onhoudbaar geworden voor nationale competities en er is een risico voor de gezondheid van de spelers", schrijven de organisaties.

Gianni Infantino

De organisaties zeggen dat het gedrag van de FIFA in strijd is met het EU-mededingingsrecht. "De FIFA vervult een dubbele rol als mondiale toezichthouder op het voetbal en als competitieorganisator. Dit creëert een belangenconflict."

De alsmaar voller wordende voetbalagenda is al langer onderwerp van discussie. Afgelopen maand hebben de Engelse, Franse en Italiaanse spelersvakbonden al juridische stappen genomen tegen de FIFA over dezelfde kwestie.

Vorig jaar kondigde de FIFA aan dat het WK van 2026 maar liefst 104 wedstrijden zal tellen in plaats van de huidige 64 duels. De voetbalbond nodigt voor het toernooi 48 landen uit.

Belangenconflict

"Jarenlang hebben de competities en spelersvakbonden bij de FIFA herhaaldelijk aangedrongen op een duidelijk, transparant en eerlijk proces met betrekking tot de internationale wedstrijdkalender. Helaas heeft de FIFA consequent geweigerd om nationale competities en spelersvakbonden op te nemen in haar besluitvormingsproces."

De Nederlandse voetbalbond KNVB houdt de situatie aandachtig in de gaten, maar laat weten hier geen partij in te zijn, aldus een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl