Harris op de bijeenkomst op haar hoofdkwartier
NOS NieuwsAangepast

Kamala Harris heeft voldoende steun om officieel kandidaat te worden

Kamala Harris heeft genoeg steun van de gedelegeerden om genomineerd te worden als presidentskandidaat voor de Democratische Partij. Berekeningen van Amerikaanse media bevestigen de claim van de presidentskandidaat zelf.

Harris claimde de overwinning nadat de ruim 300 afgevaardigden van Californië zich onder leiding van Nancy Pelosi officieel achter haar hadden geschaard. "Als dochter van Californië ben ik blij dat onze campagne door de delegatie van mijn thuisstaat voldoende stemmen binnen heeft", reageerde ze in een toelichting.

Op basis van publieke steunbetuigingen en een eigen belronde berekende persbureau AP dat Harris kan rekenen op de steun van zeker 2668 afgevaardigden. Dat is veel hoger dan de meerderheid van 1976 die nodig is om bij de eerste stemming de nominatie binnen te halen.

Opsteker voor Harris is bovendien dat geen enkele van de ondervraagden een naam noemde van een tegenkandidaat. Er waren slechts 54 gedelegeerden die nog geen keuze wilden doorgeven. AP houdt nog wel een slag om de arm, omdat de gedelegeerden vrij zijn om te stemmen op een ander tijdens de partijconventie in augustus.

'Missie blijft hetzelfde'

Harris zelf zei tijdens een bezoek aan haar campagnehoofdkwartier dat de afgelopen dagen een achtbaan zijn geweest. "We zijn allemaal overweldigd door zoveel tegenstrijdige emoties."

Ze zei zich in haar campagne vooral te zullen richten op het recht op abortus, strengere wapenwetgeving en het versterken van de middenklasse. Ze zal daarbij de steun blijven houden van president Biden, die vanwege een covid-besmetting telefonisch contact zocht met het campagnehoofdkwartier.

"De naam op het stembiljet is veranderd, maar de missie blijft hetzelfde", benadrukte de president in zijn eerste publieke opmerkingen sinds hij zich terugtrok. "Ik zal me tot het uiterste inzetten, zowel door als zittend president wetgeving erdoorheen te krijgen als tijdens de campagne. Want we moeten de democratie redden. Trump blijft een gevaar."

Kijk hier hoe Biden inbelde tijdens de bijeenkomst:

Harris over campagneplannen en vertrek Biden: 'I love you Joe'

Het zal uiterlijk woensdag 7 augustus definitief bekend zijn welke Democratische presidentskandidaat het tegen Trump opneemt. Dat heeft de voorzitter van de Democratic National Committee (DNC), Jamie Harrison, tegen verslaggevers gezegd in een telefonische vergadering.

De uitslag wordt al twaalf dagen voor het Democratische congres in Chicago vastgesteld, omdat de staat Ohio partijen tot die datum de tijd geeft om hun presidentskandidaat te registreren. De Democratische partij vreest ingewikkelde juridische procedures als er gewacht wordt tot het officiële moment tijdens de conventie. Op een nader te vastgesteld datum wordt er daarom alvast virtueel gestemd.

De Democratische partij zet zich volgens Harrison in voor een "open en eerlijk" benoemingsproces. "Het werk dat voor ons ligt mag dan ongekend zijn," zegt de voorzitter, "maar we zijn bereid om aan de slag te gaan met een transparant, snel en overzichtelijk proces om als verenigde Democratische Partij vooruit te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl