NOS Wielrennen

Ploegbaas Zeeman wilde Pogacar als belofte naar Visma halen: 'Via Roglic contact gezocht'

Zeeman over Pogacar: 'Geprobeerd hem naar ons team te halen'

Als het aan sportief directeur Merijn Zeeman had gelegen, had Tadej Pogacar bij de Visma-ploeg gereden. Toen de Sloveen belofte was, zocht het toenmalige Jumbo-Visma namelijk contact met de renner. Zeeman ving bot.

We moeten voor dit verhaal terug naar 2018, toen Pogacar furore maakte als belofte. "We hoorden dat hij een bijzonder talent was. Toen heb ik via Primoz (Roglic, red.), zijn landgenoot, nog gekeken wie hij is en of we met hem in contact konden komen."

Tadej Pogacar in 2018

Zeeman was toen echter al te laat. "Ik heb hem als belofte geprobeerd naar ons team te halen, maar toen had hij al getekend bij UAE. We hadden hem wel op de radar."

Focus op Vingegaard

Pogacar groeide in de jaren die volgden uit tot de grootste concurrent van de Visma-ploeg. In 2020 won Pogacar de Tour de France door nota bene Roglic op de voorlaatste dag uit de gele trui te rijden.

Daarna heeft Zeeman zich niet meer ingespannen om Pogacar naar zijn ploeg te halen. "Je weet dat zo'n talent daar blijft rijden. Daarnaast hadden wij Primoz en hebben wij Jonas (Vingegaard, red.). Je richt je dan gewoon op de jongens die je hebt."

Na de verloren Tour van 2020 revancheerde Visma-Lease a Bike zich in 2022 en 2023 door met Vingegaard de Tour te winnen. In 2024 slaat Pogacar echter weer toe, voor de slotdag heeft hij een voorsprong van ruim vijf minuten op Vingegaard.

Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl