De president van het hof in Amsterdam bekritiseert raadsheer Schalken, omdat die openlijk kritiek heeft geleverd op de rechters in de zaak-Wilders. "Adel verplicht", zegt president Verheij. "Het publiek zit niet te wachten op rechters die rollebollend over straat gaan."

Verheij begrijpt dat het voor Schalken moeilijk was om zijn kritiek voor zich te houden, maar de aard van dit werk brengt dat nou eenmaal met zich mee, zegt hij. Anders schaadt dat het aanzien van de rechtspraak, zegt Verheij.

In NRC Handelsblad zei Schalken dat hij zich schandalig behandeld voelt door de Amsterdamse rechtbank in de zaak-Wilders. Hij heeft daarom zijn ontslag ingediend. Hij vindt dat hij tijdens het proces zo veel hoon en haat over zich heen kreeg, ook van de Amsterdamse rechtbank, dat hij niet langer met overtuiging rechter kan zijn.

Niet persoonlijk

Verheij zegt dat Schalken met deze kritiek zijn boekje te buiten is gegaan. Van individuele rechters en raadsheren wordt veel gevraagd als ze kritiek over zich heen krijgen die ze onterecht vinden, maar zij dienen daar op professionele wijze mee om te gaan, aldus de president. "Dat houdt in veel gevallen in dat men niet persoonlijk kan en mag reageren."

Verheij meent dat elke rechter en raadsheer verantwoordelijk is voor het aanzien van de rechtspraak. "Dat heeft niets te maken met een ontoelaatbare inperking van de vrijheid van meningsuiting." Ook na zijn ontslag dient Schalken zich volgens Verheij te realiseren dat persoonlijke uitingen in verband worden gebracht met zijn voormalige functie als raadsheer.

Zegen

Geert Wilders heeft via Twitter gereageerd op het ontslag van Schalken. "Schalken neemt ontslag. Een zegen voor de rechtspraak in Nederland. Good riddance", twitterde de PVV-leider.

Wilders' advocaat Moszkowicz prees het "zelfreinigend vermogen" van Schalken. De strafpleiter noemde het de juiste beslissing. "Hij kan niet meer functioneren als rechter, door zijn gedrag dat niet des rechters was en doordat hij buiten zijn boekje is gegaan wat betreft de zaak-Wilders. Daarmee bedoel ik de manier waarop hij heeft aangezeten aan het etentje. Ik ben nog steeds van mening dat hij heeft geprobeerd een getuige van de verdediging te beïnvloeden."

STER reclame