President Nguyen Phu Trong van Vietnam in 2021
NOS NieuwsAangepast

Vietnamese leider Nguyen (80) overleden, opvolger nog niet bekend

De Vietnamese leider Nguyen Phu Trong is na een lang ziekbed op 80-jarige leeftijd overleden. Hoewel Vietnam officieel geen opperste heerser heeft, was hij als partijsecretaris de machtigste figuur in het door de communisten geregeerde land. Hij bekleedde de functie sinds 2011.

De Vietnamese president To Lam had gisteren de taken van Nguyen overgenomen. De partij had aangekondigd dat de secretaris-generaal zich "moest concentreren op een medische behandeling".

Nguyen hield gedurende zijn ambtsperiode vast aan het machtsmonopolie van de Communistische Partij. "Een land zonder discipline zou chaotisch en instabiel zijn", was zijn motto. Internationaal hield hij afstand tot China en Rusland en zocht hij toenadering tot de Verenigde Staten.

In 2021 verzekerde de door de Sovjet-Unie opgeleide Nguyen zich van een derde termijn nadat de traditionele limiet van twee termijnen voor de partijleider werd opgeheven. De aanpassing van de tweetermijnenregel toonde de macht en politieke invloed van Nguyen aan binnen de partij die Vietnam al bijna een halve eeuw regeert.

Nguyen voerde de afgelopen jaren een harde campagne tegen corruptie in de eigen gelederen. Honderden functionarissen werden uit hun macht gezet, onder wie ministers en een parlementsvoorzitter, en veroordeeld.

In mei president

De afgelopen maanden kwam hij kwetsbaar over op openbare evenementen en miste hij verschillende bijeenkomsten. De partij moet nu beslissen of Lam waarnemend partijsecretaris wordt totdat de huidige ambtstermijn van Nguyen afloopt na het volgende partijcongres in 2026, of dat een nieuwe kandidaat wordt gekozen.

Lam is voormalig hoofd van de machtige binnenlandse veiligheidsdienst en was ook een sleutelfiguur in de anticorruptiecampagne. Hij werd in mei tot president gekozen nadat zijn voorganger aftrad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl