NOS Nieuws

Mensen met arbeidsbeperking aan werk helpen blijft lastig

Ondanks de krappe arbeidsmarkt kunnen mensen met een arbeidsbeperking nog altijd moeilijk aan de slag geholpen worden. Ook afgelopen jaar zijn de doelstellingen van de banenafspraak voor deze mensen niet gehaald. Dat schrijft staatssecretaris Nobel (VVD) van Participatie en Integratie in een brief aan de Tweede Kamer.

Op basis van de banenafspraak uit 2013 tussen werkgevers en overheid zouden over twee jaar 125.000 mensen met een arbeidsbeperking aan het werk geholpen moeten worden, maar de teller staat pas op 85.000.

De Arbeidsinspectie zette vandaag in een rapport vraagtekens bij de haalbaarheid van de doelstelling. In de praktijk blijkt het soms moeilijker dan gedacht om mensen met een arbeidsbeperking te verbinden aan een werkgever.

Complexe problematiek

De banen zijn voor mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, maar met ondersteuning wel bij een gewone werkgever aan het werk kunnen. Het grootste deel van de banen moet komen van het bedrijfsleven, een kleiner deel van de overheid. Vorig jaar miste het bedrijfsleven op 6.000 banen na de doelstelling, blijkt nu. De overheid zat op minder dan de helft van het streefgetal.

"Werkgevers geven aan dat het moeilijker is geworden om mensen aan een baan te helpen", schrijft de staatssecretaris. En dat terwijl iedereen volgens hem "keihard" nodig is.

Werkgevers hebben vaak te weinig mogelijkheden om deze werknemers goed te begeleiden, constateert de Arbeidsinspectie. "Of de problematiek van de mensen is te complex. Het is een mooie politieke wens, maar in de praktijk blijkt soms ook dat ze beter niet of aangepast werk kunnen doen in plaats van mee te doen op de reguliere arbeidsmarkt."

Een deel van de doelgroep van de banenafspraak maakt dus minder kans op regulier werk dan werd gedacht bij het opstellen van de afspraak, dik tien jaar geleden. Wat zou helpen volgens de inspectie, is meer tijd investeren in maatwerk en het opbouwen van een vertrouwensband, maar die ruimte is er niet altijd.

Doelgroepregister

Er is al langer kritiek op het doelgroepregister van de banenafspraak, waarin staat wie er valt onder de banenafspraak. Sommige mensen zouden "niet beperkt genoeg" zijn om deel te mogen nemen aan de banenafspraak, terwijl ze op de reguliere arbeidsmarkt toch weinig kans maken.

Mensen met een arbeidsbeperking die op papier wel zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, komen niet in het register te staan. Voor hen kan het het lastig zijn om te concurreren met mensen zonder arbeidsbeperking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl