NOS NieuwsAangepast

IT-bedrijf Centric van omstreden ondernemer Sanderink krijgt nieuwe eigenaar

IT-bedrijf Centric is overgenomen door een groep Nederlandse investeerders, onder wie Adriaan Mol, oprichter van Mollie en Bird. Het bedrijf, opgericht door de omstreden ondernemer Gerard Sanderink, heeft een bewogen periode achter de rug.

Peter Wakkie, ceo van Centric, verwacht dat de overname voor rust in de onderneming zal zorgen. "Met deze overeenstemming komt Centric definitief in rustiger vaarwater. Ik wil onze medewerkers, klanten en partners bedanken voor het vertrouwen in Centric in de afgelopen periode."

Omstreden Sanderink

Gerard Sanderink raakte de afgelopen jaren meerdere keren in opspraak nadat hij een relatie was aangegaan met de omstreden Rian van Rijbroek. Zij deed zich in het programma Nieuwsuur voor als cyberdeskundige en verkondigde allerlei onwaarheden.

Van Rijbroek zou veel invloed hebben op het gedrag van Sanderink en zou uit zijn naam e-mails hebben verstuurd. In die e-mails werd onder meer zijn ex Brigitte van Egten van fraude beschuldigd. Van Egten klaagde Sanderink aan wegens smaad, waardoor hij haar uiteindelijk 4,6 miljoen euro moest betalen.

In dat conflict betrok hij ook Centric. Het bedrijf liet beslag leggen op het geld dat Sanderink aan Van Egten moest betalen, maar dat zou op verzoek van Sanderink zelf zijn gebeurd. Hierdoor stapte de directie van Centric op.

In 2022 werd Sanderink door de rechter weggestuurd als bestuursvoorzitter van Centric en werden zijn aandelen onteigend. Daarnaast werd hij in 2023 geschorst als topman van bouwbedrijf Strukton en ingenieursbureau Oranjewoud. De rechtbank oordeelde in april dat hij 91 miljoen euro aan Centric moet betalen in een conflict rondom een lening.

Samenwerking verbroken

De overname moet nog goedgekeurd worden door de Autoriteit Consument & Markt (ACM), maar naar verwachting zal de transactie in september afgerond zijn.

Centric heeft grote publieke instellingen en overheidsdiensten als klant. Door commotie rondom oprichter Sanderink verbrak De Nederlandsche Bank de banden met Centric, dat het datacentrum en de automatisering van de bank verzorgde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl