De koninklijke trein bij het Spoorwegmuseum
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Koninklijke trein maakt allerlaatste rit naar Spoorwegmuseum in Utrecht

De koninklijke trein maakte vandaag de allerlaatste rit. Het rijtuig is overgedragen aan het Spoorwegmuseum in Utrecht, waar het vanmorgen onder grote belangstelling werd onthaald.

De trein is aan het einde van z'n levensduur en gaat bij het museum met 'pensioen'. Het voertuig heeft geen mankementen, maar om te kunnen voldoen aan de nieuwe veiligheidseisen zou flink geïnvesteerd moeten worden. Er werd juist steeds minder gebruikgemaakt van de trein.

Zo kwam de trein vanmorgen aan bij het museum:

Koninklijke trein maakt laatste rit, zo ziet hij er van binnen uit

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima maakten vorig jaar voor het laatst gebruik van de trein tijdens een staatsbezoek aan België. Het voertuig werd ook ingezet voor privéaangelegenheden, zoals de jaarlijkse skivakantie naar Lech.

De trein, Salonrijtuig 10 genoemd, werd begin jaren 90 door toenmalig koningin Beatrix in gebruik genomen. Het beschikt onder meer over een tweetal slaapvertrekken, een salon, keukentje en badkamer.

Peter-Paul de Winter van het Spoorwegmuseum noemt het interieur van de trein zakelijk en strak. "Door de ontwerper wordt het chic-Italiaans genoemd, maar het is vooral de smaak van Beatrix. Die heeft hier persoonlijk de hand in gehad", zegt hij tegen RTV Utrecht.

Pieter Heijnis was de machinist op Salonrijtuig 10. Hij kon regelmatig rekenen op grote groepen mensen als hij de trein een station binnenreed. "Het is heel bijzonder om meegemaakt te hebben", zegt hij.

Geen nieuwe koninklijke trein

In overleg met de koning is besloten dat er geen nieuwe trein komt, zo liet de NS eerder weten. Hierdoor is er voor het eerst in 160 jaar geen koninklijke trein meer. Als de familie voortaan een treinreis wil maken, gaat dat per reguliere trein.

De trein wordt aangepast zodat bezoekers het rijtuig ook van binnen kunnen bekijken. Dat kan vanaf 20 september.

Advertentie via Ster.nl