Premier Orbán en de Amerikaanse presidentskandidaat Trump
NOS Nieuws

Orbán bezoekt Trump, 'minder choquerend dan zijn ontmoeting met Poetin'

De Hongaarse premier Orbán heeft in Florida een ontmoeting gehad met Donald Trump. Volgens Orbán hebben Trump en hij gesproken over "de mogelijkheden voor vrede" in Oekraïne.

"Het goede nieuws van de dag: hij gaat het oplossen!", schrijft Orbán op X, bij een foto van hen op Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida. Waarop Orbán dat baseert, is niet duidelijk. Ook zijn er geen details over het gesprek naar buiten gekomen.

Op zijn sociale media deelde Orbán beelden van zijn bezoek aan Trump:

Hongaarse premier op bezoek bij oud-president Trump

Viktor Orbán ging eerder naar onder meer Kyiv, Moskou en Peking voor wat hij zelf een "vredesmissie voor Oekraïne" noemt.

Vooral de ontmoeting met de Russische president Poetin leidde tot felle reacties van Europese leiders, die benadrukken dat Orbán op eigen houtje opereert en niet namens de EU op bezoek is. Orbán zou Poetin legitimiteit hebben verleend, terwijl het Westen hem juist wil isoleren vanwege de oorlog in Oekraïne.

Scepsis in Brussel

Ook de rol als vredesstichter die Orbán aanneemt, wordt met de nodige scepsis ontvangen in Brussel. Hongarije nam begin deze maand het roulerende voorzitterschap van de EU over van België. Het komende half jaar is het land voorzitter.

Zelf zei Orbán eerder dat Hongarije "zo'n beetje het enige Europese land is dat met iedereen kan praten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl