Archieffoto van een migrantenboot
NOS NieuwsAangepast

Migrantenboot slaat om op Kanaal, vier mensen omgekomen

Vier mensen zijn omgekomen toen de boot waarmee ze Groot-Brittannië wilden bereiken omsloeg op het Kanaal. De Franse kustwacht kon 56 mensen uit het water redden. Negen overlevenden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De boot was vannacht vertrokken uit Boulogne-sur-Mer, aan de Noord-Franse kust. De opvarenden waren al in de problemen geraakt toen een marinepatrouille hun rubberboot rond 04.30 uur ontdekte: het vaartuig was omgeslagen en lek geraakt.

De kustwacht meldt dat er voor de reddingsoperatie vier boten en een helikopter werden ingezet. Ook zochten duikers nog naar verdere slachtoffers.

Drie van de doden werden uit zee gehaald, de vierde werd aangetroffen op het zinkende bootje. Er is nog niets bekendgemaakt over hun identiteit.

Gevaarlijke route

Migranten proberen geregeld illegaal vanuit Frankrijk naar Groot-Brittannië te komen, vaak in onzeewaardige bootjes. In april kwamen nog vijf mensen om toen hun boot zonk, onder wie een meisje van 7. Zij waren vertrokken vanaf een strand niet ver van Boulogne-sur-Mer.

Het aantal mensen dat de oversteek niet overleeft, stijgt. Vorig jaar kwamen er in totaal twaalf mensen om. Halverwege dit jaar waren er al zeker veertien mensen verdronken. De zee is hier onstuimig en het Kanaal is bovendien een drukke vaarroute.

In totaal arriveerden er volgens Britse cijfers dit jaar zo'n 14.000 migranten via het Kanaal. Zo kwamen er de afgelopen week vanuit Frankrijk in totaal zeven boten aan in Groot-Brittannië, met bijna 500 mensen aan boord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl